ACTUALITATEMâncarea tradițională autentică, apreciată la Viscri. Primul punct gastronomic local din sat a fost deschis în 2019Turiștii care ajung la Viscri nu vin doar pentru a vedea Casa Regelui Charles și pentru a trăi experiența rurală autentică, ci vin și pentru mâncarea bio, făcută în casă de localnici. Sarmalele, mămăliguța, dar și ciorba de burtă se numără printre mâncărurile cel mai des cerute de străini.01/06/2023
LIFESTYLEDe la "Coloana Infinitului" la "Babă Neagră": rețete moldovenești servite liderilor prezenți la summitul din ChișinăuRepublica Moldova este gaza Summitului Comunității Politice Europene pe 1 iunie. Celor 47 de șefi de stat și de guvern le-a fost pregătită și o surpriză de ordin gastronomic.01/06/2023
ACTUALITATEA început sezonul de pescuit la șprot și hamsie. Cu cât se vinde kilogramul de peșteA început sezonul de pescuit la șprot și hamsie, cei mai ieftini, dar și gustoși pești autohtoni. Marea Neagră abundă în această perioadă de peștii mici care odată scoși din apă ajung în restaurante și cherhanale, spre bucuria pofticioșilor.29/05/2023
BANI ȘI AFACERIPrețul zahărului lasă un gust amar. Care sunt cauzele scumpiriiZahărul este alimentul care s-a scumpit cel mai mult în acest an. Datele INS arată o creștere de aproape 60 de procente, în luna aprilie, față de aceeași perioadă a anului trecut, iar creșteri similare au fost lună de lună în 2023.14/05/2023
ȘTIINȚĂ ȘI INOVAȚIICovrigii din făină de greieri, sursă de proteine. Făina de greieri conține de pană la 10 ori mai multă proteină decât făina de grâuDacă v-ați plictisit de tradiționalii covrigi și aveți nevoie de mai multe proteine, alternativa ar fi covrigii făcuți din făină de greieri. Rețeta nu se deosebește prea mult de cea tradițională, pentru că baza rămâne făina de albă de grâu. 12/05/2023
ACTUALITATEReducerea prețului laptelui provoacă nemulțumiri. Asociația Forța Fermierilor: Scăderea prețului laptelui, lăsată pe umerii fermierilorScăderea prețului laptelui cu 20% a stârnit nemulțumirea crescătorilor de animale. Asociația Forța Fermierilor din România a cerut Consiliului Concurenței să analizeze modul în care se aplică această reducere. 08/05/2023
ȘTIRI EXTERNERaport: Numărul oamenilor care suferă de foame sau insecuritate alimentară a crescut la 258 de milioane, în 2022O analiză realizată de mai multe organizații internaționale arată că numărul persoanelor care suferă de foame sau se confruntă cu insecuritate alimentară a crescut pe plan global în anul 2022.03/05/2023
ACTUALITATEFructele de mare, preferate de turiștii aflați la malul mării de 1 mai. Cât costă o porție A fost o noapte de distracție la malul mării. În Vama Veche sute de tineri au petrecut până la răsărit, iar pe plaja din Constanța zeci de mii de oameni au participat la un concert în aer liber. Nici bunătățile expuse la un festival de gastronomie nu au putut fi ignorate de pofticioși.30/04/2023
ARTEMica istorie a marelui mic. Când a văzut lumina zilei faimosul mititel românescÎn ierarhia mâncărurilor românești, mititeii ocupă un loc de cinste, alături de sarmale, mămăligă și salată boeuf. De vită, de porc sau de oaie, micii care sfârâie pe grătar, sunt încărcați cu o istorie despre care mulți știu prea puține.28/04/2023
ȘTIRI EXTERNERușii creează clone ale brandurilor străine. La Moscova s-au redeschis restaurantele KFC, dar cu denumirea Rostic'sConfruntată cu sancțiuni economice dure și cu un exod masiv al companiilor străine, Rusia încearcă să cloneze branduri occidentale de succes. Face acest lucru pentru a păstra măcar parțial locurile de muncă lichidate după închiderea companiilor străine. 26/04/2023
ACTUALITATEAntreprenorul român care oferă mese calde pentru copii. Pentru mulți elevi români, programul ”Masa caldă în școli” oferă, de fapt, mâncare receAntreprenorul Valeriu Nicolae a vorbit în direct la Euronews România despre costurile unei mese calde pentru copii, așa cum a fost gândită alături de un grup de nutriționiști și care poate fi un model pentru programul care se dorește a fi implementat în școlile din România.21/04/2023
ACTUALITATEProgramul "Masa Caldă" cu sendvișuri reci. Doar 10% dintre școlile din România au cantine"Masa Caldă" în școli, program derulat de Ministerul Educației, este de fapt pentru mulți elevi o masă rece. În multe unități de învățământ din cele 450 incluse în proiect, elevii și preșcolarii primesc sendvișuri și câte un fruct, de obicei mere.21/04/2023
BANI ȘI AFACERIReduceri de 50-70% la mâncare, în aplicațiile pentru smartphone. Tot mai mulți români vânează cele mai bune prețuriScumpirea drastică a mâncării îi face pe români să regândească modul în care fac cumpărături. Mulți au început să vâneze reducerile și ofertele cu ajutorul tehnologiei. Aplicațiile, de exemplu, îi ajută să găsească rapid ce restaurante sau magazine din oraș vând mâncare la preț redus. 19/04/2023
ACTUALITATECifra caloriilor din meniuri poate preveni mii de decese cauzate de cancer, arată un nou studiuIncluderea obligatorie a numărului de E-uri și a caloriilor fiecărui preparat din meniul restaurantelor ar putea salva mii de vieți și miliarde de dolari în ceea ce privește cheltuielile alocate sănătății și serviciilor sociale, arată un nou studiu.19/04/2023
ACTUALITATECum să te bucuri de preparatele tradiționale de Paște fără să te îngrași. Sfaturile nutriționistului Lygia AlexandrescuNutriționistul Lygia Alexandrescu a explicat, în direct la Euronews România, care sunt regulile pe care ar trebuie să le respectăm la masa de Paște în așa fel încât să ne bucurăm de preparatele tradiționale, inclusiv de pască și cozonac, fără să acumulăm kilograme în plus în perioada sărbătorilor.13/04/2023
ȘTIRI LOCALEPaște tradițional în Jurilovca. Delta Dunării rămâne o destinație preferată de sărbătoriÎn satele din Delta Dunării se fac ultimele pregătiri pentru sărbătorile de Paște. Multe dintre pensiuni sunt deja rezervate 100%, iar în bucătării se pun la punct deja meniurile pentru masa festivă. La loc de cinste va fi, bineînțeles, peștele.08/04/2023
LIFESTYLEStudiu: Această dietă este cea mai bună pentru mediu și are avantaje pentru sănătatea noastrăAlegerea dietei noastre are consecințe importante asupra mediului și a schimbărilor climatice. În contextul în care seceta și bolile amenință sistemele alimentare, este cu atât mai important să încercăm să facem o diferență în ceea ce mâncăm.05/04/2023
BANI ȘI AFACERIFood truck-urile, o afacere de succes. Industria restaurantelor mobile este în creștere în RomâniaIndustria restaurantelor se dezvoltă și scoate în față tot mai multe restaurante mobile. Așa zisele food truck-uri sunt idei de afaceri pe care le regăsim tot mai des în rândul tinerilor antreprenori. 04/04/2023
ȘTIRI LOCALEPlăcinta dobrogeană, oficial pe lista produselor protejate din UE. România a câștigat disputa cu Bulgaria Comisia Europeană a adoptat, joi, 30 martie, decizia prin care ”plăcinta dobrogeană” este considerată ca fiind o indicație geografică protejată (IGP) pentru România.30/03/2023
LIFESTYLEControverse în lumea gastronomică. Un istoric italian afirmă că rețeta pentru sosul carbonara ar proveni din SUACelebra rețetă italiană pentru sosul carbonara ar fi de proveniență americană. Afirmația îi aparține lui Alberto Grandi, profesor de istorie a gastronomiei la Universitatea din Parma. 30/03/2023
ȘTIRI EXTERNEChiftea de mamut, realizată în laborator pentru a arăta beneficiile cărnii artificialeChifteaua a fost creată în laborator de un start-up din Australia, după o rețetă deloc simplă.30/03/2023
ȘTIRI EXTERNEItalia, prima țară din lume care interzice mâncarea sinteticăItalia ar putea deveni prima țară din lume care interzice produse alimentare, inclusiv carnea, fabricate în laborator. Guvernul a adoptat un proiect de lege care prevede interzicerea totală a mâncării sintetice destinate atât oamenilor, cât și animalelor.29/03/2023
ACTUALITATEÎn România, peste 25% dintre copii suferă de obezitate. Care sunt riscurileUnul din trei copii suferă de obezitate la nivel global, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. În România, nu există date oficiale, ultimul studiu fiind de acum aproape 10 ani. Potrivit acestuia, peste 25% dintre copii sunt supraponderali sau obezi.15/03/2023
LIFESTYLERestaurantele trebuie să afișeze în meniuri numărul caloriilor și al E-urilor, din 15 martieAceste informații din meniuri sunt date esențiale pentru sănătatea consumatorilor, iar schimbarea meniurilor în restaurante apare în urma unor decizii luate la nivel european.15/03/2023
ACTUALITATEBucătăria tradițională vs. rețetele de top de pe TikTok. Câți copii mai mănâncă bucate româneștiCe se mai păstrează din bucătăria tradițională românească? Cum este ea percepută de generația TikTok? Cum reușim să stabilim o identitate culinară care să reprezinte România? Despre toate acestea au vorbit specialiști în gastronomie la evenimentul ”Amintiri gustoase”. 12/03/2023
ACTUALITATECeapa, un aliment prețios. Cât costă un kilogram de ceapă în piețele din București și IașiKilogramul de ceapă a ajuns să coste 8 lei, în București, și 9 lei, în Iași, de cel puțin două ori mai mult decât luna trecută. Situația de la noi din țară nu este singulară. Ceapa s-a scumpit în toată Europa, din cauza secetei care a dus la o producție mai scăzută.12/03/2023
ACTUALITATEMiei cu 20% mai scumpi, de Paște. Fermier: Un kilogram de carne de miel se va vinde cu 45 - 50 de leiCarnea de miel va costa cu 20 % mai mult de Paște, față de anul trecut, spun crescătorii de oi. Din cauza scumpirii utilităților și mâncării pentru animale, un kilogram de carne de miel se va vinde cu 45 - 50 de lei. 10/03/2023
ACTUALITATECompetiția celor mai gustoși mucenici. Cei mai căutați sunt mucenicii moldovenești, urmați de cei munteneștiOrtodocșii sărbătoresc astăzi Ziua Sfinților 40 de Mucenici. În fiecare an, pe 9 martie, gospodinele reiau competiția celor două rețete pentru mucenici. La cuptor, ca la Moldova, sau fierți, cum se fac în sud, în Muntenia.09/03/2023
ACTUALITATEUrzicile, la preț de carne de porc. În piețe, verdețurile sunt mai scumpe, față de anii trecuțiAu apărut verdețurile în piețele din București. Urzicile, spanacul, salata sau ceapa verde sunt doar câteva dintre cele mai căutate produse, la început de primăvară. Prețurile sunt, însă, destul de mari. 06/03/2023
ACTUALITATECarnea viitorului, realizată cu ajutorul unei imprimante 3D. Un restaurant a introdus prototipul în meniu O companie din Barcelona a reușit să aducă deja în meniul unui restaurant un astfel de prototip.06/03/2023