MÂNCARE
Italia, prima țară din lume care interzice mâncarea sintetică
Italia ar putea deveni prima țară din lume care interzice produse alimentare, inclusiv carnea, fabricate în laborator. Guvernul a adoptat un proiect de lege care prevede interzicerea totală a mâncării sintetice destinate atât oamenilor, cât și animalelor.
În România, peste 25% dintre copii suferă de obezitate. Care sunt riscurile
Unul din trei copii suferă de obezitate la nivel global, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. În România, nu există date oficiale, ultimul studiu fiind de acum aproape 10 ani. Potrivit acestuia, peste 25% dintre copii sunt supraponderali sau obezi.
Bucătăria tradițională vs. rețetele de top de pe TikTok. Câți copii mai mănâncă bucate românești
Ce se mai păstrează din bucătăria tradițională românească? Cum este ea percepută de generația TikTok? Cum reușim să stabilim o identitate culinară care să reprezinte România? Despre toate acestea au vorbit specialiști în gastronomie la evenimentul ”Amintiri gustoase”.
Ceapa, un aliment prețios. Cât costă un kilogram de ceapă în piețele din București și Iași
Kilogramul de ceapă a ajuns să coste 8 lei, în București, și 9 lei, în Iași, de cel puțin două ori mai mult decât luna trecută. Situația de la noi din țară nu este singulară. Ceapa s-a scumpit în toată Europa, din cauza secetei care a dus la o producție mai scăzută.
Miei cu 20% mai scumpi, de Paște. Fermier: Un kilogram de carne de miel se va vinde cu 45 - 50 de lei
Carnea de miel va costa cu 20 % mai mult de Paște, față de anul trecut, spun crescătorii de oi. Din cauza scumpirii utilităților și mâncării pentru animale, un kilogram de carne de miel se va vinde cu 45 - 50 de lei.
Competiția celor mai gustoși mucenici. Cei mai căutați sunt mucenicii moldovenești, urmați de cei muntenești
Ortodocșii sărbătoresc astăzi Ziua Sfinților 40 de Mucenici. În fiecare an, pe 9 martie, gospodinele reiau competiția celor două rețete pentru mucenici. La cuptor, ca la Moldova, sau fierți, cum se fac în sud, în Muntenia.
Urzicile, la preț de carne de porc. În piețe, verdețurile sunt mai scumpe, față de anii trecuți
Au apărut verdețurile în piețele din București. Urzicile, spanacul, salata sau ceapa verde sunt doar câteva dintre cele mai căutate produse, la început de primăvară. Prețurile sunt, însă, destul de mari.
Pericolele postului Paștelui. E-urile, coloranții și conservanții, în număr foarte mare în produsele de post
A început Postul Paștelui și specialiștii avertizează că perioada de detoxifiere poate fi periculoasă pentru sănătate. Produsele de post pot conține aditivi alimentari, sare sau zahăr, în cantități mari, pentru a imita gustul celor de proveniență animală.
Produsele alimentare se vor ieftini peste șase luni. În Europa, prețul gazului a scăzut cu 18% în comparație cu anul trecut
Criza energetică s-a temperat, dar viața este în continuare la fel de scumpă. Când mergem la cumpărături, vedem că prețurile nu scad. Jurnaliștii Euronews au discutat cu un expert care a explicat când vom simți că începem să depășim criza economică.
Insectele, văzute ca o sursă de hrană. Chipsuri din greieri, burgeri din insecte și bere din gândaci, vândute în Europa
Creșterea populației Pământului pune din ce în ce mai multă presiune asupra producției globale de alimente. Insectele încep să fie văzute ca o sursă viabilă de hrană. Experții spun că sunt bogate în proteine și pot fi crescute sustenabil, spre deosebire de restul alimentelor de proveniență animală.
Meniuri școlare ca-n restaurantele Michelin. În mai multe școli din California, elevii primesc meniuri gătite de chefi
În timp ce majoritatea școlarilor din România se mulțumesc cu lapte, corn și fructe, în America, elevii din anumite școli au parte de meniuri moderne, din produse bio, proaspăt aduse de la ferme.
O pizza de 3.500 de dolari. Are blat subțire ca hârtia, fulgi din aur de 24 karate și trufe albe
Un nou concept de pizza face furori la Hollywood. Un restaurant din Los Angeles a reinventat clasica mâncare italiană. Noua variantă de pizza are blatul subțire ca hârtia, iar cel mai scump sortiment costă 3.500 de dolari.
Detalierea informaţiilor din meniurile restaurantelor, amânată până pe 15 martie 2023
Detalierea informaţiilor din meniurile restaurantelor a fost amânată până la data de 15 martie 2023, în urma consultărilor cu reprezentanţii din HoReCa, a anunţat, luni, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).
România, pe podium la Cupa Mondială a Gastronomiei. Maeștrii bucătări români au cucerit medalia de bronz
Bucătarii români au demonstrat săptămâna aceasta că sunt printre cei mai buni din lume. România nu a reușit să se califice la Cupa Mondială de fotbal, dar a reușit să se claseze pe locul trei la Cupa Mondială de Gastronomie, categoria echipă regională.
Bagheta franțuzească, inclusă în patrimoniul mondial UNESCO. Macron: „250 de grame de magie şi perfecţiune în viaţa noastră”
Bucătăria franceză, recunoscută pentru produsele sale de patiserie, a mai câștigat o bătălie. Bagheta franceză, 250 de grame de simplitate și perfecțiune, a intrat oficial în patrimoniul cultural al UNESCO.
Cornul și laptele, absente de trei luni. Școlarii și preșcolarii din 12 județe nu au primit alimentele în ultimele luni
Aproape două milioane de copii de clasele primare ar trebui să primească lapte, corn și fructe. În realitate, elevii din cel puțin 12 județe nu primesc nimic. Unul dintre motive este lipsa de ofertanți.
Londra: Angajații sunt stimulați să revină la munca de la birou prin oferirea de mâncare ieftină
Angajatorii din Londra încep să folosească atractivitatea oferită de mâncarea subvenţionată pentru a-i face pe angajaţi să revină la munca de la birou, potrivit directorului companiei de catering Compass Group Plc.
Postești vinerea, lupți împotriva încălzirii globale. Ce s-ar întâmpla dacă postul ar fi impus
Scăderea consumului de carne ajută la reducerea încălzirii globale, susțin cercetătorii britanici. Ei îi cheamă în ajutor pe cei peste un miliard de catolici din lume și le cer să nu mai consume carne vinerea.
Japonia: Un magazin a vândut din greșeală produse de patiserie din plastic
În Japonia, replicile din plastic ale produselor alimentare reprezintă o industrie de milioane de dolari, însă falsele tarte cu ouă ale unei brutării s-au dovedi atât de realiste încât cinci dintre ele au fost vândute clienţilor din greşeală.