Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Războiul mucenicilor: copți sau fierți? Mucenicii sau sfințișorii, desertul vedetă al lunii martie

România se împarte în două tabere când vine vorba de mucenici, din care câștigători ies pofticioșii. Un lucru știm sigur, în toate bucătăriile e agitație mare: fie se încing cuptoarele pentru mucenicii moldovenești, fie se prepară siropul pentru cei fierți. Indiferent de forma lor, sunt cu siguranță desertul-vedetă al lunii martie.

Mucenicii moldovenești

Într-o patiserie din Constanța, se lucrează la foc continuu pentru prepararea delicioșilor mucenici moldovenești.

Primul pas este frământarea aluatului. Apoi, mucenici modelați în forma cifrei opt ajung la cuptor. Cât sunt încă fiebinți, este adăugat un alt ingredient esențial: cât mai multă nucă.

Mirosul îmbietor atrage repede clienții, așa că tăvile se golesc imediat. Gospodinele recunosc că nu mai au timp de gătit, așa că nu e de mirare că mucenicii gata preparați sunt în aceste zile la mare căutare.

Mucenicii fierți

În Dobrogea sunt la mare căutare și mucenicii fierți, pe care de obicei gospodinele îi prepară acasă.

Sunt semipreparați și trebuie puși la fiert pentru 25 de minute, într-o zeamă cu tot felul de arome: vanilie, rom, coajă de lămâie, nucă și scorțișoară.

La Muzeul Țăranului Român din București s-a organizat un târg al mucenicilor, unde gospodine din toată țara s-au întrecut în rețete și secrete din bătrâni. Mucenicii moldovenești se pregătesc din aluat de cozonac, sunt însiropați și au nucă pe deasupra. Ei se prepară cu lapte, făină, zahăr, drojdie și esențe.

Se pun la dospit încă 30 de minute pentru ca mucenicii să iasă pufoși, iar după se coc și se însiropează.

Oana Crețu, comerciant: "Este facut cu miere de albine, cu un pic de lămaie, cu un pic de esență de vanile ca să îi dea un gust mai delicat. Fiecare are secretul lui si fiecare cum ii place."

Mucenicii sau sfințișorii se pregătesc cu ocazia sărbătorii religioase a Sfinților 40 de Mucenici, care are loc pe 9 martie. Rețetele erau transmise din generație în generație, iar forma lor semnifică viața după moarte, conform tradiției.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE