Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Coșul de cumpărături în 2024, după noua politică fiscală a Guvernului. Sute de lei în plus sunt necesare pentru traiul de zi cu zi

Bugetul pe cheltuieli al unei familii crește cu sute de lei bune în debutul lui 2024, după noua politică fiscală a Executivului. Va fi resimțită din plin de buzunarele românilor, iar coșul de alimente se va scumpi ca efect al creșterii TVA și accizelor la combustibili.

Bugetele alocate de români transportului și activităților recreative vor avea și ele de suferit. Și încă nu se știe cum vor transpune firmele impactul noilor impozite impuse de stat în prețul produselor.

Coșul de cumpărături pe 2024 se scumpește

În 2023, o familie cu doi copii a avut nevoie de aproape 10.000 de lei pe lună pentru un trai decent. Suma aceasta a fost cu 15% mai mare decât în 2022, potrivit Institutului Național de Statistică. Asta înseamnă că, pentru a-și păstra stilul de viață, oamenii au fost obligați să-și crească bugetul anul trecut cu peste 1.300 de lei pe lună.

Acum, mai bine de jumătate din banii unei familii merge către mâncare și locuințe. Urmează alte nevoi de bază, precum dotarea locuinței, produse de uz casnic și igienă personală, îngrjirea sănătății, recreere și vacanță. Și nu sunt mulți români care mai reușesc să pună și ceva bani deoparte.

De acum încolo lucrurile se vor schimba. O familie va cheltui în plus, pentru traiul de zi cu zi, sute de lei în plus, pentru că noua politică guvernamentală de creștere a TVA și a accizelor a dus deja la o creștere a prețului la pompă.

Pentru un plin de 50 de litri de benzină, vom plăti cu 36 de lei mai mult, iar pentru un plin de motorină, cu 33 de lei mai mult. În plus, știm că, de la 1 iulie, litrul de benzină va costa mai mult cu 43 de bani, iar cel de motorină, cu 39 de bani. În final, după jumătatea anului, un plin de 50 de litri de benzină o să ne coste cu 36 de lei în plus față de finalul anului trecut, iar unul de motorină, cu 33 de lei mai mult.

Banii cheltuiți pentru mâncare vor fi mai mulți în 2024

Calculele unei familii se complică de la 1 ianuarie și când vine vorba de mâncare, pentru că dulciurile și băuturile răcoritoare vor costa cu aproximativ 10% mai mult, după ce TVA a fost majorat de la 9% la 19%. Pentru o jumătate de litru de suc, vom plăti cu cel puțin 50 de bani mai mult, iar pentru o stică de 2 litri de suc, vom achita în jur de un leu în plus.

Pentru amatorii de produse bio, brânzeturile și mezelurile vor fi și ele mai scumpe, ca efect al creșterii TVA de la 5 la 9%. Vom plăti mai mult și pentru sport anul acesta. TVA la sălile de fitness va crește de la 5 la 19%. Pentru a merge la sală, urmează să plătim, în medie, între 170 de lei și 230 de lei pe lună, față de 150 - 200 de lei, cât erau abonamentele lunare până acum.

Vom plăti mai mult și pentru cultură. Se vor scumpi cu cel puțin 4 procente biletele la filme, concerte, expoziții, după ce TVA s-a majorat la 9 %.

Și tutunul va costa mai mult. Vom da un leu în plus pe un pachet de țigări, ca urmare a creșterii accizei, de la 12,52 de lei la 13.46 de lei. Cei care obișnuiesc să fumeze un pachet pe zi vor ajunge să plătească în jur de 690 de lei pe lună, cu 30 de lei mai mult față de 2023.

Este posibil și ca prețul tuturor produselor la raft să crească simțitor, pentru că statul a venit cu o impozitare suplimentară a băncilor, a marilor companii, a microîntreprinderilor, dar și a companiilor de petrol și gaze. Este de așteptat ca, măcar parțial, costurile mai ridicate ale firmelor să ajungă să fie suportate tot de noi.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE