Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Eliminarea TVA de 5% ar duce la un val de scumpiri. Cărțile, produsele bio și locuințele se vând în prezent cu o cotă redusă de TVA

Coaliția de guvernare se caută de bani ca să acopere gaura de la buget. Așa că discută despre majorarea TVA-ului pentru mai multe categorii de produse, inclusiv case sau cărți. Măsura ar veni la pachet cu scumpiri. Astfel, din toamnă, în România ar putea să se aplice doar două niveluri de TVA: 9% pentru alimente, medicamente, proteze sanitare și servicii HORECA, pentru restul urmând să funcționeze cota de 19%. Această majorare de taxe ajunge tot pe umerii românilor, atrag atenția specialiștii.

Ce produse intră în această categorie?

Cheltuielile lunare vor deveni mai mari pentru toți românii, odată cu modificările fiscale anunțate de Coaliție. Pentru Alexandra, mamă a doi băieți, perspectiva scumpirii cărților este un subiect îngrijorător: în loc de 5%, va plăti un TVA mai mare.

Alexandra Stănescu, mamă: ”Pe lună cumpăr patru sau șase cărți pentru că am doi copii și le cumpăr câte două cărți. În niciun caz nu vreau să renunț la a cumpăra cărți, cel mai probabil voi cumpăra mai puține cărți.”

Scumpirea previzibilă a cărților vine într-un domeniu și așa deficitar. 93,5% dintre români nu cumpără nici măcar o carte pe an, potrivit ultimului Eurobarometru. TVA de 5% au în prezent mai multe categorii de produse, între care locuințele cu suprafețe mai mici de 120 de mp. În domeniul rezidențial, ar fi a doua modificare fiscală din ultima jumătate de an. De la 1 ianuarie, plafonul de preț al locuințelor ce pot beneficia de un TVA redus de 5% a scăzut la 600.000 lei și este unul din factorii care au contribuit la stagnarea pieței imobiliare.

Gabriel Blăniță, director companie consultanță imobiliară: ”Dacă vorbim de o creștere a TVA, asta se va traduce, cel mai probabil, într-o creștere a prețului. Acum ce se întâmplă de regulă când avem creșteri de taxe, inclusiv pe piața rezidențială,  este că în funcție de raportul dintre cerere și ofertă, creșterile de taxe sunt transformate într-o măsură mai mică sau mai mare în prețul final.”

Vizați și ei de creșterea taxei pe valoare adăugată, producătorii de produse avertizează că scumpirile îi vor determina pe români să se îndrepte către alimente de calitate mai slabă.

Avraham Marian Cioceanu, președintele Asociației Bio România: ”Este contrar politicii agricole care și-a propus ca până în 2030 25% din terenul agricol al României să fie certificat ecologic, ori dacă mărim TVA-ul la alimentul ecologic, vânzarea va fi mai mică.”

Guvernanții spun că eliminarea cotei de 5 % a taxei pe valoare adăugată vine ca urmare a unor discuții cu Executivul European și cu Banca Mondială, instituții care susțin renunțarea la toate excepțiile fiscale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE