Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cafeaua se scumpește. Comercianții trebuie să majoreze TVA-ul, după o scăpare legislativă

Ceașca de cafea se scumpește odată cu majorarea TVA de la 9% la 19% pentru acest produs. Asta după ce, cu o întârziere de peste jumătate de an, Ministerul Finanțelor a descoperit că barurile și cafenelele din România nu facturează corect TVA-ul pentru cafea.

În loc de 19%, comercianții au calculat o cotă redusă de 9% pentru cafeaua preparată. Acum, toată industria HORECA va trebui să aplice legea corect. De la 1 ianuarie anul acesta, cafeaua vândută la pahar sau ceașcă a fost încadrată drept apă aromatizată, cu TVA de 19%. Dintr-o neînțelegere a modului de aplicare, comercianții le-au facturat-o până acum clienților cu TVA de 9%, exact ca boabele de cafea.

TVA-ul pentru cafeaua preparată în bar crește la 19%

Într-o perioadă în care acoperirea deficitului bugetar necesită măsuri suplimentare, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș vrea să regleze scăparea legislativă:

"ANAF-ul și nimeni în țara românească nu poate să reglementeze retroactiv. Din momentul în care au emis acea adresă și au ajuns la concluzia că este cotă standard TVA la partea de cafea și băuturi de acest fel, atunci se va aplica pe viitor", a spus Boloș.

Conform ultimelor modificări aduse codului fiscal, TVA-ul pentru o ceașcă de cafea a crescut de la 9 la 19%. Asta deși cota de TVA pentru cafeaua neprocesată este în continuare de 9%.

O cotă de TVA mai mare duce automat la scumpiri. În funcție de sortiment sau de cantitate, cumpărătorii vor plăti cel puțin 1 leu în plus.

Oamenii acceptă scumpirea

Băutorii de cafea sunt dispuși să plătească un preț mai mare.

"Nu știu dacă aș rări cumpăratul cafelei, pentru că e o necesitate pentru mine. Nu pot să vin cu ea de acasă. Oricât s-ar scumpi, eu cred că oamenii tot vor cumpăra destul de des cafeaua de la cafenele", a spus o femeie.

O părere similară a avut și angajat din sectorul IT.

"Adaosul comercial e oricum destul de mare. Deci 1-2-3 lei nu o să facă diferența. În schimb, la muncă beau cafea gratis".

Reprezentanții industriei sunt încrezători că nu vor pierde clienți.

"Cred că suntem obișnuiți. În ultimul an, s-au scumpit laptele, zahărul, făina, toate cele. Clienții care ne pășesc pragul vor reveni și dacă vor fi mici scumpiri la cafea", a spus Mihai Trupină, barista din București.

Prețul unui pahar de cafea în Europa

Prețul mediu pentru un pahar de cafea este de 3 euro în țara noastră, cu TVA de 9%. Chiar și cu o cotă redusă, avem prețuri mai mari decât în Turcia sau Italia, dar mai mici comparativ cu Spania, Franța sau Elveția, arată un studiu realizat la nivel global.

Conform World Research Institute, un român consumă în medie 2,3 kilograme de cafea pe an. În acest clasament ne aflăm pe locul 24 în Uniunea Europeană.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE