Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Impactul măsurilor fiscale propuse de Guvern. Antreprenorii susțin că sute de români își vor pierde locurile de muncă

Reducerea deficitului bugetar până la 4,4% din PIB forțează Coaliția să adopte urgent măsuri fiscale menite să aducă mai mulți bani în visteria statului. Deocamdată, liderii PSD și PNL nu au luat nicio decizie, însă propunerile discutate creează nemulțumiri atât în mediul de afaceri, dar și în interiorul Coaliției. Urmează noi runde de negocieri în cursul săptămânii viitoare, atunci când am putea vedea și o primă formă a ordonanței care ar trebui să introducă majorări de taxe și impozite. Oamenii de afaceri vorbesc deja de pierderi, concedieri și închideri de companii, ca efect al măsurilor discutate de coaliție. 

Măsurile fiscale, contestate de mediul de afaceri

Măsurile fiscale propuse sunt contestate de mediul de afaceri, dar creează discuții și în interiorul coaliției de guvernare. Luni urmează o nouă rundă de discuții între liderii PNL și PSD. Dacă liberalii sunt împotriva creșterii taxelor și impozitelor, dar sunt deschiși la eliminarea unor facilități, social-democrații propun suprataxarea cu 15 % a companiilor care își mută profitul în afara țării și creșterea impozitului pe dividende. 

Potrivit unor surse guvernamentale, se discută despre posibilitatea ca microîntreprinderile care au o cifră de afaceri mai mare de 500.000 de euro să plătească un impozit de 2,5% față de 1% cât e în prezent. Mulți antreprenori spun că nu vor mai putea să achite obligațiile fiscale către stat.  

Daniel Urîtu, președintele executiv al Patronatului Tinerilor Întreprinzători: ”83% dintre antreprenori au fost negativ afectați de modificările fiscale care au intrat în vigoare cu 1 ianuarie 2023. Și aceștia nu mai sunt de acord cu o nouă modificare fiscal care să le dea peste cap toate bugetele. (Reporter: Ce impact ar avea?) Impactul este acela că, probabil, unii dintre ei nu vor mai putea să-și plătească taxele și impozitele.”

Salariul minim, majorat în două etape 

Coaliția ia în calcul și majorarea salariului minim în două etape. În septembrie, se propune creșterea de la 3000 la 3300 de lei brut, iar în ianuarie, o altă majorare, până la 3750 de lei. Mediul de afaceri transmite că aceste măsuri afectează tocmai acele domenii care au susținut economia în ultimele luni. 

Florin Jianu, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii: ”Orice mărire de taxe și impozite, orice schimbare în timpul anului fiscal nu este benefică nici mediului de afaceri, nici economiei, în general.” 

Creșterea TVA-ului în HORECA la 19% 

O altă măsură propusă de Guvern este creșterea TVA-ului de la 9% la 19% în turism și Horeca, criticată de industrie.

Radu Savopol, membru în boardul HORA: ”Cei care am colectat, am colectat 9%, de unde să dăm diferența de 10%. Asta e o mare problemă, plus nu este informația transmisă. Adică, astăzi jucătorii mari sunt cu 19%, dar în rest, orașele mici habar n-au de aceasta schimbare.”

Reprezentanții industriei Horeca se plâng că le este greu să țină pasul cu toate aceste modificări care pun în pericol planurile pe termen lung ale firmelor din domeniu.

Daniel Mischie, președintele organizației HORA: ”Cel mai grav lucru care se poate întâmpla este ca o parte din companiile mici și foarte mici să-și închidă porțile, o parte din angajați vor fi concediați și noi estimăm la nivel de industria restaurantelor ca 300 de companii vor închide restaurantele și 10 mii de angajați vor fi concediați.” 

De altfel, Banca Națională a României a atras deja atenția într-un raport recent că este nevoie de eliminarea facilităților fiscale. În caz contrar, Palatul Victoria riscă să ducă deficitul peste 6% din PIB până la finalul anului, în condițiile în care ținta pentru 2023 este de 4,4%. După primele cinci luni, diferența dintre veniturile și cheltuielile statului a ajuns deja la 2,32% din Produsul Intern Brut. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE