Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cresc taxele pentru țigări, alcool, jocuri de noroc și băuturi care conțin zahăr. Vom plăti mai mult pentru vacanțe și mese în oraș

Cu mare întârziere față de termenele promise, Coaliția de guvernare s-a pus de acord asupra unora dintre modificările fiscale. Cresc taxele pentru țigări, alcool, jocuri de noroc și băuturi care conțin zahăr.

Însă și hotelurile și restaurantele vor fi afectate de noile măsuri. Cu alte cuvinte, vom plăti mai mult pentru vacanțe sau mese în oraș.

Prima măsură, de la 1 august

Prima măsură care va intra în vigoare este creșterea accizei la țigări, de la 1 august.

Un pachet de țigări va fi cu 60 de bani mai scump din luna august, în condițiile în care acciza va crește cu 31 de lei pe mia de unități.

De asemenea, sunt anunțate creșteri de TVA, inclusiv în domeniul HoReCa. Vizate sunt restaurantele, hotelurile și serviciile de catering, în cazul cărora cota de TVA va crește cu patru puncte procentuale.

Dacă o ciorbă costă astăzi 16 lei, după ce TVA-ul din Horeca va crește de la 5% la 9%, prețul final va crește cu cel puțin 50 de bani.

Totodată, va fi majorat TVA-ul și în cazul băuturilor cu zahăr, inclusiv pentru berea fără alcool.

Un suc la jumătate de litru, care acum costă 4 lei, va fi cu aproximativ 30 de bani mai scump, după ce TVA-ul în cazul băuturilor cu zahăr va crește de la 9 la 19%.

Este afectat și domeniul imobiliar

Vor fi schimbări și în ceea ce privește impozitul pe proprietățile imobiliare. Practic, impozitul pe proprietate va fi pe grila notarială și nu se va mai face diferență între proprietățile deținute de persoanele fizice și cele deținute de firme.

Proprietățile vor fi împărțite în rezidențiale, caz în care cota de impozitare va fi de 0,1% - 0,2%, și nerezidențiale, adică destinate activităților comerciale, unde cota de impozitare va fi cuprinsă între 1% și 1,3%. De exemplu, pentru un apartament de trei camere din Sectorul 1 al Capitalei, impozitul ar putea crește de aproape trei ori, de la 200 de lei la 783 de lei. Calculul ține cont de cota maximă propusă de guvernanți.

Nu în ultimul rând, vor apărea deduceri de impozite pentru veniturile de până la 4.500 de lei și deduceri pentru familiile cu copii.

O altă noutate vizează impozitarea veniturilor din jocuri de noroc. Câștigurile vor fi impozitate cu 40%, în condițiile în care, în prezent, câștigurile de până în 66.750 de lei sunt impozitate doar cu o cotă de 1%.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE