Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Guvernul propune un pachet de austeritate cu majorări de taxe și impozite. Măsurile, contestate vehement de mediul de afaceri

Pe lângă criticile aduse de mediul de afaceri propunerilor privind aceste măsuri fiscale, discuții există inclusiv în interiorul coaliției, între PSD și PNL, care au viziuni diferite. În timp ce PNL nu-și dorește să crească taxele și impozitele, dar este de acord cu eliminarea unor facilități fiscale în agricultură și construcții, de cealaltă parte, PSD își dorește aceste creșteri de taxe și impozite pentru a acoperi deficitul bugetar în creștere. 

Printre propunerile PSD se numără supraimpozitarea cu 15% a companiilor care își externalizează profitul, precum și impozitarea cu 2,5% a companiilor care au o rată de profitabilitate de 30%. Pragul de la care se impozitează dacă o companie are un profit mai mare de 500.000 de euro, sub acest prag, companiile care au o cifră de afaceri mai mică ar urma să plătească în continuare un impozit de 1%. 

De asemenea, PSD își dorește majorarea impozitului pe dividende de la 8%, la 10%, măsură contestată puternic de mediul de afaceri, de întreprinderile mici și mijlocii care atrag atenția asupra faptului că au susținut economia într-o perioadă în care aceasta încetinirea și că această creștere nu face decât să pună și mai multă presiune și că vor fi nevoiți fie să închidă activitatea, fie să dea afară foarte mulți angajați. 

De cealaltă parte, PNL își dorește totuși creșteri de TVA, în special în sectorul HORECA la 19%, creșterea taxelor pentru băuturi carbogazoase, creșterea taxelor pentru jocuri de noroc și pentru alcool și tutun ar fi menținut TVA-ul la 9% pentru alimente și medicamente. 

Rămâne de văzut dacă acestea vor fi propunerile pe care le vom vedea într-o Ordonanță de Urgență care ar trebui aprobată săptămâna viitoare, potrivit unor surse guvernamentale. Luni vor avea loc noi discuții în coaliție, iar premierul va mai avea încă două întâlniri cu reprezentanții mediului de afaceri înainte ca toate aceste măsuri să se regăsească într-o propunere de OUG. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE