Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Studiu: Românii au muncit până în iunie doar pentru a plăti taxele la stat

Un angajat din România a muncit până pe 19 iunie doar pentru a-și plăti taxele la stat, arată un studiu realizat de Institutul Economic Molinari. Doar după această dată cetățenii au început să lucreze pentru ei înșiși.

Țara noastră a ajuns astfel pe locul 21 din 27 în Uniunea Europeană în ceea ce privește libertatea fiscală. Cel mai rapid își plătesc taxele locuitorii din Cipru și Malta, în luna aprilie.

Povara taxelor apasă greu pe umerii românilor. Din 100 de lei încasați, un angajat din țara noastră păstrează numai 53. Restul sumei merge în bugetul statului. Așadar, angajații români trebuie să cedeze 46,3% din venituri pentru taxe. Procentul este mai mic în țări precum Danemarca, Croația, Spania sau Portugalia. Există însă și țări europene în care statul reține peste jumătate din salariu, cum ar fi în Italia, Germania sau Franța.

Dacă ne uităm la calendarul libertății fiscale o să observăm că România ocupă locul 21 din 27. Cipru și Malta sunt singurele state unde angajații își plătesc taxele încă din luna aprilie. În luna mai regăsim Bulgaria, Lituania, Danemarca sau Croația.

Majoritatea europenilor "sărbătoresc" libertatea financiară în prima jumătate a lunii iunie, asta se întâmplă în Spania, Cehia, Polonia, Luxemburg, Grecia sau Olanda.

În luna iulie scapă de taxe și italienii, nemții, belgienii, austriecii sau francezii. În Franța muncitorii sărbătoresc libertatea fiscală tocmai pe 17 iulie.

Luxemburg este statul european care oferă cele mai mari salarii medii la ora actuală. Un angajat primește acolo în jur de 3.600 de euro net pe lună. La polul opus se află Bulgaria, unde un muncitor primește în medie 567 de euro net pe lună.

România stă puțin mai bine decât Bulgaria la acest capitol. În țara noastră, un angajat primește lunar 645 de euro net.

Adrian Mitroi, profesor de economie: "Sunt taxele mari pe muncă. Sunt taxele mici, în schimb, pe capital și pe investiții. Și atunci unul din trucurile pe care le-ar putea folosi românii în poziția asta este ca o parte din venituri să le adăpostestească la o impozitare mai mică. Să meargă pe dividente, pe investiții pe piața de capital, pentru dobânzi. În felul acesta se protejează și de inflație.

O modalitate să te adăpostești de inflație și impozitare este să optimizezi: să investești, să economisești, să folosești tehnologia, să încerci să beneficiezi de impozitarea pe capital."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE