Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

„Cash stuffing” - ce este și cum funcționează tendința TikTok care te ajută să economisești bani pe timpul crizei

În timp ce cantitatea de numerar în circulație s-a micșorat treptat în ultimii ani, înlocuită de plățile contactless, o nouă tendință a apărut în rândul generațiilor mai tinere care readuce bancnotele în centrul modului în care gestionăm banii.

Pentru cei dispuși să încerce să economisească bani în perioadele de inflație ridicată ar trebui să vă retrageți bugetul total lunar, bisăptămânal sau săptămânal și să-l separați în dosare fizice, fiecare alocat unei utilizări diferite.

În timp ce aplicațiile bancare online oferă modalități de a bugeta economiile utilizatorilor, cei care s-au dat după tendințe spun că folosirea banilor fizici îți schimbă abordarea de a-i cheltui.

Hashtag-ul pentru această tendință, care este deosebit de popular printre generația Z și Millennials de pe TikTok, a fost văzut de peste 520 de milioane de oameni numai pe platforma de socializare.

Metoda de bugetare „cash stuffing” funcționează pentru persoanele care retrag bani din contul lor - lunar, bisăptămânal sau săptămânal minus plățile directe pentru chirie și facturi - și care îi împart în foldere diferite, fiecare alocat unui scop diferit: alimente, cina cu prietenii, economii de vacanță și așa mai departe.

Tendința nu limitează numărul sau tipurile de cheltuieli și nu oferă o anumită sumă de bani pe care oamenii ar trebui să o economisească, ci urmează regulile comune de bugetare.

Dar, oricât de mult ai pune în plic, aceasta este suma de bani pe care ai voie să o cheltuiești în acea lună. La sfârșitul lunii, puteți să vă revizuiți cheltuielile, să le urmăriți pe o foaie de calcul și să remaniați bugetul prin categorii, dacă este necesar.

Ajută cu adevărat această metodă la economisirea banilor?

Pentru unii oameni, vizualizarea bancnotelor fizice le poate oferi o idee mai clară despre câți bani cheltuiesc de fapt, în timp ce plata cu cardul poate avea adesea o calitate aproape „ireală”.

Folosind numerar și având întregul buget lunar stabilit în fața ochilor, oamenii pot vedea imediat când sunt fără bani și pentru ce categorii cheltuiesc în exces.

Dacă oamenii au rămas fără bani pentru socializare, de exemplu, atunci ar refuza o ieșire cu prietenii sau le-ar sugera ca ei și prietenii lor să petreacă un timp fără bani împreună, poate făcând o plimbare în loc să meargă la bar.

Desigur, acest lucru se poate face cu ușurință verificând și o aplicație bancară online. Dar văzând banii cheltuiți, nevoiți să îi predați fizic unei alte persoane, îi poate ajuta pe unii să se simtă mai conștienți de valoarea propriilor economii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE