Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Reducerea cheltuielilor statului, doar pe hârtie. Mai multe ministere cumpără mașini, chiar înainte de ”Ordonanța austerității”

Mai multe ministere cumpără mașini, chiar înainte ca ordonanța austerității, cea care interzice achizițiile, să intre în vigoare. Cereri de ofertă pentru sute de autoturisme au fost publicate în sistemul electronic de achiziții publice (SEAP).

Care sunt instituțiile publice care organizează astfel de licitații de mașini, în ciuda angajamentului Guvernului de a face economii?

Euronews a analizat registrul electronic de achiziții publice și a regăsit că doar în ultimele 2 zile au fost demarate 15 licitații publice. 7 dintre ele au fost depuse doar în cursul zilei de vineri, la amiază, când deja era adoptată Ordonanța de urgență care interzice cumpărarea mașinilor de către autoritățile publice.

Printre ministerele care au început procedurile achizițiilor publice se numără ministerul Muncii, al Sănătății, al Apărării, prin structurile subordonate.

Instituțiile publice care au depus vineri licitații prin SEAP sunt:

Licitațiile depuse în ultimele două săptămâni sunt în valoare de cel puțin câteva milioane de euro.

Ordonanța care interzice cumpărarea mașinilor va intra în vigoare când va fi publicată în Monitorul Oficial. Totuși, chiar dacă va intra în vigoare, autoritățile publice vor putea să continue Programul Rabla, care le permite să cumpere mașini nepoluante.

Ce spune ”Ordonanța austerității” despre achizițiile de mașini

"Pe partea de achiziţii de autoturisme şi mobilier, s-a introdus o prevedere care spune că la data de intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, procedurile de achiziţie publică pentru bunurile prevăzute la alineatul 1, litera a, încetează, dacă nu a fost parcursă etapa de comunicare a rezultatului procedurii de achiziţie publică. Rămân în derulare cele care au parcurs etapa de comunicare a rezultatului procedurii, iar celelalte încetează. Aici nu discută, şi există excepţii concrete în ordonanţă, de achiziţiile care sunt legate de proiectele cu finanţare europeană, proiectele din PNRR sau proiectele care fac obiectul acordurilor de împrumut pe care România le are cu Banca Mondială", a spus ministrul Câciu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE