Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Măsurile prin care guvernul vrea să facă economii. Posturile din cabinetele demnitarilor, reduse cu 50%

Statul se caută de bani și cum nu reușește să crească veniturile, încearcă să taie din cheltuieli, dar nu din părțile esențiale. Așa arată în practică, până în acest moment, anunțul Coaliției în ceea ce privește necesitatea de a reduce risipa banului public.

Toți au recunoscut că Guvernul Ciucă e unul "stufos" și cred că e nevoie de mai puțini miniștri și mai puțini demnitari. Până acum, însă, singurii care riscă să plece acasă sunt unii dintre consilierii demnitarilor. Cei 200 de secretari de stat rămân pe poziții, cel puțin până la Rotativă.

Proiectul de ordonanță de urgență care va diminua cheltuielile statului, pus în dezbatere publică, prevede reducerea cu 50% a posturilor de consilieri din cabinete, adică de la 64, la 32 de consilieri.

În acest moment, premierul Nicolae Ciucă are 18 consilieri, iar după emiterea Ordonanței ar urma să rămână cu 9.

România are unul din cele mai stufoase guverne din Europa, inclusiv când vorbim de eșalonul 2.

În 2010, premierul de atunci, Emil Boc făcea prima reformă a secretarilor de stat. Din 100 au rămas 50.  Era imediat după ieșirea PSD de la guvernare și după o criză economică puternică. De atunci, numărul secretarilor de stat a tot crescut. În 2016, erau peste 70 de secretari de stat si șefi de instituții subordonate cu rang de secretar de stat. Doi ani mai târziu, numărăm deja aproape 140, cu tot cu instituțiile subordonate.

În acest moment, în care se vorbește de reducerea cheltuielilor, avem aproape 200 de secretari de stat

Franța are, prin comparație, doar 10 secretari de stat. În topul ministerelor cu cele mai multe posturi de acest tip este

Ministerul Dezvoltării, cu 7 secretari de stat, 4 subsecretari de stat, 1 secretar general și 2 adjuncți și Ministerul Investițiilor, care are în total, tot 14 secretari.

Cele mai puține posturi de acest tip sunt la Ministerul Apărării, doar 3 secretari de stat.

Liderii Coaliției susțin că lucrează la o analiză a organigramei.

Nicolae Ciucă, președintele PNL: Am luat o decizie care mi se pare foarte corectă, de reducere cu 50% a posturilor de consilieri la nivelul demnitarilor publici. Pur și simplu se reduce numărul de posturi din cabinetele demnitarilor.

Marcel Boloș, Ministrul Investițiilor: Este decizia coaliției de guvernare, dar poate e loc de eficientizarea cheltuielilor publice și depinde de felul în care ca ministru știi să îți organizezi activitatea. Toți secretarii de stat au atribuții în ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, dar poate fi loc și de o mai bună reorganizare a acestor atribuții.

Reducerea numărului secretarilor de stat nu figurează, însă, în proiectul ordonanței austerității, de pe site-ul Ministerului Finanțelor. Analiști cred că economiile de 5 miliarde de lei pe care Guvernul preconizează că le va obține în urma diminuării cheltuielilor bugetare propuse acum sunt insuficiente.

Adrian Bența, analist economic: Dacă ne uităm la bugetul României, per ansamblu, acesta a fost construit pe un deficit destul de mare, 7% din PIB. Și asta după un an în care a fost 9% din PIB, sperând că se va reduce. Cu siguranță, 7% din PIB înseamnă, după calculele mele, undeva la 15-17 miliarde de lei, ceea ce înseamnă o suma mare.

Faptul ca se economisesc circa 5 miliarde de lei înseamnă doar o reducere a acestui deficit bugetar foarte mare, excesiv, aș spune eu.

Ordonanța de urgență privind reducerea cheltuielilor bugetare urmează să fie adoptată în această săptămână.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE