Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

”Ordonanța austerității”, publicată: Angajările la stat vor fi înghețate, iar instituțiile trebuie să scadă cheltuielile cu bunuri şi servicii cu 10%

Instituţiile de stat trebuie să ia măsuri pentru scăderea cu 10% a cheltuielilor cu bunuri şi servicii, iar ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante, cu excepţia posturilor unice, va fi suspendată, potrivit Ordonanţei privind unele măsuri fiscal-bugetare publicată luni de Ministerul Finanţelor, transmite Agerpres.

"Conducătorii autorităţilor şi instituţiilor publice, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, au obligaţia de a dispune măsurile necesare, în vederea reducerii cu 10% a cheltuielilor aprobate pe anul 2023 la titlul "Bunuri şi servicii", exclusiv sumele nerepartizate, în conformitate cu prevederile art. 21 alin. (5) din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare", se arată în documentul citat.

Toate aceste măsuri, care fac parte din ordonanța pentru reducerea cheltuielilor bugetare, ar trebui să ducă la o economie de peste 5 miliarde de lei la bugetul de stat.

PSD vrea să reducă numărul de secretari de stat

Coaliția PSD-PNL-UDMR are în vedere un proiect separat prin care să înjumătățească numărul secretarilor de stat care activează în acest aparatul bugetar.

Social-democrații își doresc înjumătățirea numărului de secretari de stat, în timp ce reprezentanții PNL cer timp de gândire pentru o astfel de măsură.

Radu Oprea, purtător de cuvânt PSD: Măsurile anunțate astăzi de președintele Marcel Ciolacu, urmare a discuțiilor de la guvern, sunt legate de reducerea cheltuielilor bugetare, de faptul că dorim să tăiem de la cabinetele demnitarilor cel puțin jumătate din numărul consilierilor, spre exemplu. De asemenea, achizițiile publice vor fi diminuate pentru bunuri și servicii. Cei 10% din cheltuielile generale ale ministerelor și, de asemenea, reducerea numărului de persoane angajate la state prin înghețarea acestora la acest moment. Sigur, ele vor putea să fie făcute acolo unde sunt posturi unice, unde este neapărată nevoie de prezența în acel post unic a acelei persoane.

Gheorghe Pecingină, Deputat PNL: Este un început cu reducerea personalului din cadrul staff-urilor acestor secretari de stat. Subscriu și eu la faptul că numărul secretarilor de stat a crescut foarte mult. Cred că se impune o analiză și la rotația guvernului să facem o analiză și pe secretarii de stat, să vedem dacă se impune acest număr destul de mare. Deja a ajuns numărul secretarilor de stat să fie aproximativ egal cu numărul deputaților.

Claudiu Năsui, deputat USR: Vorbim de un număr foarte mare de secretari de stat în țară, peste 200 de secretari de stat, mai mult decât am avut în ultimii 10 ani. Ar fi un lucru bun, măcar ca simbol, că se vrea reducerea cheltuielilor statului, ceea ce ar fi un mare lucru, dar nu e suficient. Trebuie desființate ministere întregi, agenții, trebuie închise sinecuri. Nu e prima oară când auzim minciuni de la coaliție, precum înghețarea angajărilor la stat, dar pe care nu le-au aplicat, că apoi au început cu excepții.

Gaura bugetară, care e diferența față de deficitul previzionat, e de 24 de miliarde lei. Ei inițial au zis că găsesc pentru toată gaura soluții, au cerut pentru 10 miliarde și acum ajung la 5, din calculele lor.

Ordonanța de urgență privind reducerea cheltuielilor bugetare ar urma să fie adoptată săptămâna aceasta, în următoarea ședința de Guvern.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE