Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Constructorii nu sunt de acord cu eliminarea facilitărilor propuse de Guvern. Muncitorii ar putea pleca în străinătate

Firmele de construcții nu sunt de acord cu eliminarea facilităților fiscale pentru angajații lor, așa cum propune Guvernul. Efectul, spun patronii, va fi plecarea muncitorilor de pe șantiere, în contextul în care există deja un deficit de peste 150.000 de lucrători. În replică, Executivul spune că măsurile fiscale trebuie să fie egale pentru toți.

Angajații din construcții, IT și agricultură beneficiază în prezent de o serie de falicități fiscale, printre care scutirea de la plata impozitului pe venit, a contribuțiilor pentru bugetul asigurarilor de sănătate și pentru pensiile private.

Constructorii spun că angajații vor pleca în străinătate dacă Guvernul le taie facilitățile

Guvernul vrea să elimine treptat aceste facilități, în baza unui jalon prevăzut în PNRR. Primele schimbări ar urma să apară de la 1 septembrie. În primă fază, ar putea fi introdusă plata contribuției către sănătate pentru angajații din construcții și agricultură.

În acest moment, salariul lunar minim în construcții este de 4.000 de lei brut. Un angajat rămâne cu 3.150 de lei în mână după plata taxelor, fiind scutit de impozitul pe venit și plata contribuției către sănătate. Dacă va fi introdusă plata CASS, același angajat va încasa, de la 1 septembrie, cu 400 de lei mai puțin, în cazul în care salariul brut rămâne neschimbat.

Antreprenorii din domeniu spun că eliminarea facilităților va destabiliza toate șantierele din țară, pentru că angajații vor pleca spre Vestul Europei.

Cristian Erbașu, antreprenor: "Dacă la noi câștigă acum 600-700 de euro, cei necalificați câștigă acolo (n.r.: în străinătate) 2.000 de euro de pe salariul minim! Dar să știți, în Germania pleacă cei calificați. Vor pleca exact cei care au productivitatea cea mai mare".

Valentin Petrescu, presedinte Patronatul Producătorilor de Tâmplărie Termoizolantă: "Se vor elimina facilitățile. Care vor fi direcțiile? Sunt două, mari și late. 1: firmele nu pot să susțină creșterile de salarii ca să mențină același salariu net. Și atunci, evident, vor fi foarte mari întârzieri în ceea ce privește materialele de construcții. 2: își vor asuma creșterile de salarii și asta va conduce la creșteri de preț ale materialelor de construcții".

Muncitorii de pe șantiere spun că se vor vedea nevoiți să-și caute de lucru în alte țări, dacă le scad veniturile.

"Nu este greu să plecăm într-o altă țară, având în vedere că veniturile de acolo sunt puțin mai mari. Ideea este că mulți avem familii în România, părinți de care trebuie să avem grijă. Pe partea morală, va fi greu de plecat", a spus Marius Ilea, inginer de instalații.

Premierul Marcel Ciolacu continuă discuțiile cu reprezentanții constructorilor în această săptămână, pentru a ajunge la un consens. Cheltuielile cu facilitățile fiscale se ridică la un total de 74 de miliarde de lei anual, a transmis recent prim-ministrul.

Reprezentanții firmelor de construcții se mai tem că mulți angajați vor alege să muncească la negru dacă facilitățile vor fi eliminate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE