Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Taxe noi pregătite de Guvern. De la TVA mărit la hrana pentru animale, la accize crescute pe alcool, țigări și pariuri

TVA crescut pe produsele bio și pe hrana animalelor de companie, dar și taxarea companiilor care-și externalizează profiturile sau pentru cele care au venituri de peste 100 milioane de euro anual. Sunt doar câteva din noile soluții de finanțare a bugetului de stat pe care partenerii PSD și PNL le analizează. Acestea s-ar putea adăuga celor deja discutate în ultimele săptămâni.

Hrana pentru animale ar putea costa mai mult

În urma consultărilor cu Fondul Monetar Internațional (FMI), cu Banca Mondială și cu Comisia Europeană, semnalele pe care le-a primit Guvernul sunt că trebuie să fie eliminate toate excepțiile existente în sistemul fiscal, atât pe zona angajaților, cât și pe zona activităților comerciale. Practic, guvernanții trebuie să facă rost de cât mai mulți bani la buget.

La Palatul Victoria, ministrul finanțelor Marcel Boloș a venit cu propuneri și simulări în fața liderilor PSD și PNL. Astfel, potrivit surselor Euronews, una dintre măsurile care ar putea fi luate se referă la creșterea TVA-ului la hrana pentru animalele de companie și la produsele bio, precum și la suplimentele alimentare. În acest moment, TVA-ul la astfel de produse este de 9%, iar Guvernul ar vrea 19%.

O altă propunere despre care s-a mai discutat și care a stârnit polemici vizează companiile care își externalizează profiturile. ANAF s-a plâns liderilor politici că are o rată mică a încasărilor, așa că Guvernul ia în calcul o taxă suplimentară pe aceste profituri externalizate și de 1% pentru veniturile de peste 100 de milioane de euro, de la 1 ianuarie, așa cum a mai propus PSD.

Tot atunci, se ia în calcul a doua măsură, aceea a creșterii impozitului pe dividende. Acest impozit tocmai a crescut la 8 procente, iar propunerea este de majorare la 10 %.

”Taxarea viciilor” va continua

Alte măsuri prevăd eliminarea scutirii de plată a CASS pentru angajații din construcții și pentru cei din industria agroalimentară. Aceste două categorii de angajați beneficiază momentan de scutirea de plată, dar și de la plata acelei contribuții la pilonul 2 de pensii. Dacă se ajunge la acest consens, aceștia vor rămâne, de la 1 septembrie, doar cu acea scutire de la impozitul pe venit de 10%, la fel cum beneficiază acum și angajații din IT.

"Taxarea viciilor" va continua, iar Guvernul vrea o majorare până la media europeană a accizelor pentru țigări și alcool. În plus, se propune și majorarea taxelor în industria jocurilor de noroc, inclusiv cu o majorare a taxei de licențiere, pentru că, susțin guvernanții, această industrie este una înfloritoare, în ciuda taxărilor actuale.

Se ia in calcul și o taxare a băuturilor răcoritoare care au în compoziție o anumită concentrație de zahăr, după modelul irlandez.

O altă taxare luată în calcul este de 1% în plus la impozitul pentru imobilele de peste 500.000 de euro. Aici vor fi încadrate și piscinele.

Până vor avea consens, guvernanții speră că săptămâna viitoare să vină cu o ordonanță de urgență, dacă vor găsi toate elementele pentru a include aceste taxe sub forma unor acte normative.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE