Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Guvernul a aprobat OUG privind plafonarea prețurilor alimentelor de bază. Bani în plus și pentru angajații din Sănătate

În ședința de Guvern de vineri, 30 iunie, premierul Marcel Ciolacu a anunțat măsurile pe care le vor lua miniștrii cabinetului său în ceea ce privește problemele din ultima vreme. Astfel, Guvernul a adoptat Ordonanța de Urgență privind plafonarea prețurilor pentru alimentele de bază, așa cum anunțase în prealabil.

OUG privind plafonarea prețului la 14 alimente de bază

"Astăzi aprobăm OUG prin care stopăm creșterea prețului pentru alimentele de bază. Sunt cele 14 alimente de bază. Astfel, ajutăm creșterea puterii de cumpărare pentru toți românii. Le mulțumesc colegilor mei, domnului ministru, dar și marilor retaileri. Au fost un partener onest și corect și am avut de la început că sentimentul că această luptă împotriva creșterii prețurilor a devenit un obiectiv comun.

Acesta este doar un prim pas. Nu putem spera să avem alimente mai bune la prețuri decente doar limitând temporar adaosurile comerciale. Trebuie să susținem creșterea producției și a procesării.

De aceea, împreună cu colegii mei, aprobăm astăzi și o schemă de sprijin, în valoare de 600 de milioane de euro, pentru firmele românești producătoare de alimente, care fac investiții în unitățile de procesare. De fapt, concretizăm viziunea noastră despre productivism și patriotism economic. Lupta contra inflației și protejarea nivelului de trai al românilor reprezintă preocuparea centrală a acestei guvernări", a spus Marcel Ciolacu înaintea ședinței de Guvern.

14 alimente de bază vor fi mai ieftine de la 1 august

Pe lista finală au rămas 14 alimente care vor fi mai ieftine de la 1 august. Printre acestea se regăsesc pâinea, ouăle sau laptele de vacă.

Reducerea de preț se va face prin plafonarea adaosului pentru procesatori, distribuitori și retaileri, însă nu și pentru producători. Cei care nu vor respecta această Ordonanță de Urgență riscă amenzi între 100 de mii și două milioane de lei.

Cum se aplică plafonarea

Ordonanța va fi valabilă mai întâi pentru următoarele trei luni, iar dacă efectele vor fi pozitive, va fi luată în calcul și varianta prin care această măsură va fi prelungită.

Cota de adaos comercial practicată în mod cumulat pe întreg lanţul de distribuţie poate fi de cel mult 5%, faţă de preţul de achiziţie, indiferent de numărul distribuitorilor.

Această măsură temporară prevede că adaosul comercial practicat de procesator la produsele vizate poate fi de maximum 20% faţă de costul de producţie, calculat potrivit reglementărilor contabile în vigoare.

Cum se calculează prețurile la alimente

De exemplu, în cazul crescătorilor de păsări, prețul unui ou la poarta fermei este de 60 de bani. Până la cumpărător, prețul crește treptat, după ce se include taxa de raft de 22 de bani, adaosul retailerului de 40 de bani și Taxa pe Valoarea Adăugată de 12 bani. Pentru acest ou, cumpărătorul va plăti un leu și 34 de bani. În acest caz, pe lanțul comercial nu a intervenit și procesatorul, așa cum se întâmplă cu laptele.

Litrul de lapte pleacă de la fermier cu un leu și 50 de bani, se mai adaugă 1 leu la procesare, 80 de bani pentru taxa de raft, apoi se aplică adaosul comercial de un leu și 80 de bani și TVA de 40 de bani. În cele din urmă, produsul este vândut cu 5 lei și 50 de bani.

De la 1 august, ouăle și laptele, dar și alte produse de pe lista aprobată, precum pâinea albă, făina, carnea de pui și de porc sau legumele și fructele proaspete, se vor ieftini.

Marcel Ciolacu anunță că au fost rezolvate și cerințele din sistemul sanitar

De asemenea, premierul a anunțat noutăți și în domeniul energiei, dar și rezolvarea nemulțumirilor angajaților din domeniul sănătății.

În urma negocierilor, reprezentanţii Sanitas au obţinut creşteri de venit pentru toate categoriile de salariaţi pe care îi reprezintă. Aceste măriri vor fi acordate începând cu 1 august, așa cum au anunțat și organizațiile sindicale.

Pe ordinea de zi figurează și fondurile alocate pentru Republica Moldova.

"Mă bucur mult că și Parlamentul ne ajută în privința energiei, ieri au votat o lege, au redus de la 1.300 la 900 de lei pe megawat prețul maxim de decontare pentru energie electrică. Această reducere duce la un efort mai mic din partea statului pentru a subvenționa prețul la energie, rămânând mai mulți bani pentru echitate socială.

Astăzi vom lua o măsură printr-o OUG, închizând promisiunile făcute și în sistemul sanitar. Și avem creștere de venit pentru toate categoriile de angajați din sănătate și asistență socială la salariul maxim de bază prevăzut de lege.

Cu alte cuvinte, toate anexele care au ținut de legea 153, dar sunt incluse fonduri pentru plata voucherelor de vacanță, indemnizații mai mari pentru gărzi, zile suplimentare de concediu de odihnă și de blocare a negocierilor și semnarea contractului colectiv de muncă. Practic, ca și la educație, reparăm inechitățile vechi și sunt convins că facem ceea ce este corect.

Deblocăm astăzi și prima tranșă din acordul de 100 de milioane de euro pe care îl avem cu Republica Moldova. Banii se duc pentru microbuze școlare și pentru investiții în lucrările de alimentare cu apă din mMai multe localități din Republica Moldova.

Domnul ministru al mediului, Mircea Fechet, va merge să expună și planul nostru pentru calamitățile din ultima perioadă și ce avem de făcut de acum încolo și sunt ferm convins că domnul ministru poate detalia și toate programele de la Ministerul Mediului", a precizat Marcel Ciolacu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE