Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Protest Sanitas în Capitală. Angajații din sănătate cer creșterea salariilor

Publicat de: Euronews

Peste 10.000 de angajați din sistemul sanitar au protestat astăzi în fața Guvernului, pentru a cere majorarea salariilor. Sindicaliștii sunt nemulțumiți pentru că, spun ei, sporurile sunt aplicate la salariile din 2017.

Principalele revendicări pe care le au protestatarii de la Sanitas sunt de ordin financiar.

Vor creșterea salariilor de bază

Ei cer creșterea salariilor de bază, care sunt cele mai mici salarii din sistemul de sănătate: de 2500 lei.

Aceste salarii ar fi trebuit să ajungă la 3500 de lei, dacă ar fi fost aplicată legea 153 din iunie 2017.

„Sunt aici aproape 10.000 de oameni. Sunt probleme delicate de ani de zile, datorită legii 153, care este baza acestui meeting. Colegii mei să rămână la salarii care depășesc un pic salariul minim pe economie, nedând ceea ce li s-a promis cu legea 153. Cele mai mici salarii sunt în jur 2500 lei, un pic peste salariul minim pe economie. Ar fi trebuit să ajungă la 3500, poate mai mult în funcție de specializarea fiecărui coleg în parte, de locul de muncă, de condițiile pe care le are acolo”, potrivit Leonard Bărăscu, Președintele Federației Sanitas.

Protestatarii cer aplicarea sporurilor și plata gărzilor la salariul de bază, asigurarea finanțării voucherelor de vacanță și eliminarea plafonului de 30%, care limitează acordarea sporurilor.

„Astăzi am ieșit în stradă pentru aplicarea legii 153 la toate categoriile de salariați. Pentru ca voucherele de vacanță să fie bugetate, pentru sporuri aplicate la salariu din 2022, nu pentru sporuri aplicate la salariul din 2018. Sunt asistent medical principal, lucrez la secția de boli contagioase a spitalului județean Călărași, deci putem să spunem că am fost în prima linie pe periada pandemiei. Ne pare rău că, acum, guvernanții ne pregătesc o mare surpriză vizavi de ceea cea înseamnă drepturile noaste salariale”, a spus Mihaela Osman, asistent medical principal.

„Toată lumea spune că avem salarii mari, dar să stiți că nu este așa, după ce se impozitează nu mai rămânem decât cu jumătate. La inflația de acum, să știți că se simte enorm. Dar mai ales la colegii noștri care au rămas cu salariul minim pe economie. Sporurile toate sunt la salariile din 2017”, a spus Daniela Casalean, asistent medical.

O delegație a sindicaliștilor a intrat pentru discuții la Guvern. Protestul s-a încheiat la ora 13.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE