Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Medic: Variola maimuței „nu este o boală a bărbaților care au relații intime cu bărbați”

Publicat de: Euronews

Toate cazurile de variola maimuței au fost depistate în București la bărbați de 26, 31 și 32 de ani. Pacienții sunt în stare bună, însă trebuie să rămână izolați timp de 21 zile. Centrul European Pentru Prevenirea și Controlul Bolilor le cere celor care au simptome ale infecției să meargă imediat la medic. „Nu este boală a homosexualilor”, spun specialiștii centrului și medicii români.

Specialiștii spun că boala poate să fie confundată la început. Primele simptome sunt febra, durerile musculare și ganglionii inflamați. Abia după câteva zile, apare erupția. Medicii spun că doar cei care au făcut vaccinul antivariolic au o protecție mai bună împotriva acestei variante.

Simin Aysel Florescu, director medical - Spitalul Victor Babeș: „Dacă vorbim de vaccinul antivariolic preparat acum, existent acum și posibil disponibil și în ziele noastre, el asigura, fiind împotriva variolei umane, protecție de 85% și pe variola maimuțelor, deci este utilizat cu mare succes și în aceste cazuri”.

„Nu este o boală de care să vă fie rușine și nu este o boală a homosexualilor”, transmite Centrul European Pentru Prevenirea și Controlul Bolilor. Chiar dacă, în prezent, cele mai multe cazuri apar la bărbații homosexuali sau bisexuali, specialiștii spun că este doar o chestiune de moment.

Simin Aysel Florescu: „Este vorba de o preponderență în acest moment ca și cale de transmitere, prin contact direct sau mai ales prin contact intim. Dar nu este o boală a barbaților, nu este o boală a bărbaților care au relații intime cu bărbați. Este o trăsătură a cazurilor existente, dar se poate modifica oricând. Femeile nu sunt protejate de această boală, copiii nu sunt protejați. Este vorba de o modalitate de transmitere mai frecventă in acest moment și atât.

Organizația Mondială a Sănătății va convoca o reuniune pentru a stabili dacă boala este o urgență de interes internațional. Ultimele date ne arată că în Europa sunt peste 1000 de cazuri, iar Uniunea Europeană va cumpăra peste 100.000 de doze de vaccin anti-variolic pentru a le distribui statelor membre.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE