ȘTIINȚĂ ȘI INOVAȚII
Racheta Starship a SpaceX, compania lui Elon Musk, a explodat în zborul-test
Ultimul test cu nava spațială Starship a lui Elon Musk a eșuat. Aeronava este cea care ar urma să ducă astronauți pe Lună și pe Marte. După opt minute de zbor, motoarele au cedat, iar nava s-a dezintegrat.
Propulsorul rachetei New Glenn, a companiei lui Jeff Bezos, nu a reușit aterizarea. Cu o zi înainte, Elon Musk a lansat racheta Falcon 9
Lansarea reprezintă punctul culminant al unui efort de un deceniu, care a costat multe miliarde de dolari, de a dezvolta racheta New Glenn și de a propulsa Blue Origin în domeniul zborurilor spațiale comerciale.
Digitalizare și în cabinetul stomatologului. Protezele, realizate cu scanner și imprimantă 3D
Digitalizarea este tot mai prezentă și în stomatologie. Gutierele și coroanele dentare se pot face acum digital în locul mulajelor din silicon. Protezele sunt realizate și ele cu ajutorul imprimantei 3D.
Inovațiile marocane de la CES 2025. De la „nasul electronic” pentru diagnosticarea timpurie a cancerului, la ecografiile de sarcină analizate de AI
Pornind de la ideea că „fiecare boală are un miros”, un medic franco-marocan a creat un dispozitiv pentru diagnosticarea timpurie a cancerului de piele cu ajutorul inteligenței artificiale.
CES 2025. Cum arată mașinile de curse fără pilot, controlate prin intermediul Inteligenței Artificiale
Ce se întâmplă atunci când combini puterea inteligenței artificiale cu sutele de cai putere ale unor mașini de curse? O întrecere unică în lume, în care pe circuit concurează mașini complet autonome.
Viitorul mobilității la CES 2025. De la mașina care se conduce singură și îți spune bancuri, la cea care se încarcă de la soare
CES 2025 a adus în prim plan soluții inovatoare de transport care ne dau încredere că viitorul sună bine. Din țara soarelui răsare, Sony și Honda au prezentat la Las Vegas prima lor mașină electrică.
CES 2025. Orașul viitorului construit de Toyota prinde contur. „Oamenii vor începe să se mute”
La CES 2025, președintele companiei japoneze Toyota și-a expus viziunea cu privire la Woven City, „orașul împletit” al viitorului pe care niponii îl construiesc la poalele Muntelui Fuji, pe o suprafață de peste 70 de hectare.
Roboți umanoizi, parteneri pentru oamenii singuri. Companionii se bazează pe Inteligența Artificială pentru conversații cât mai realiste
Roboții companion, care oferă îngrijire medicală, educație și dezvoltă relații din ce în ce mai complexe cu oamenii, sunt deja o realitate. Un producător din Las Vegas integrează inteligența artificială în cea mai nouă astfel de creație umanoidă.
USB-C devine încărcătorul universal pentru toate gadgeturile. Directiva UE a intrat în vigoare
Consumatorii din Uniunea Europeană nu vor mai avea nevoie de încărcătoare diferite pentru smartphone, tablete, camere foto, căști sau console video. De azi intră în vigoare reglementările care stabilesc că USB-C devine încărcătorul universal pentru toate gadgeturile.
Crăciun în Spațiu: Astronauții NASA urează „Sărbători fericite!”
Crăciunul este sărbătorit și în spațiu. Membrii echipajului NASA au transmis un mesaj inedit de la Stația Spațială Internațională. Nu știm ce le-a adus Santa, dar ei s-au pregătit inclusiv cu un brad imponderabil, gătit cu globuri speciale și un om de zăpadă.
Ultima variantă a modelului de inteligență artificală ChatGPT știe să mintă și să înșele. Experții spun că pare să nu mai asculte ordine
Avertismentele specialiștilor, date de mult timp, încep să se adeverească, iar riscurile sistemelor de inteligență artificială, care devin tot mai autonome, pot deveni critice.
Elon Musk, contestat de propriul sistem de inteligență artificială: E unul dintre cei mai importanți distribuitori de dezinformare
Elon Musk a lansat chatbotul conversațional Grok, însă sistemul bazat pe inteligență artificială l-a catalogat pe miliardar ca fiind unul dintre „cei mai importanți distribuitori de informații false” pe platforma X.
Ingineria care salvează vieți. MedFest este primul festival dedicat ingineriei medicale din România
Medicina ține pasul cu evoluția tehnologică! Imprimante 3D, Telemedicină la cel mai înalt nivel și Inteligența Artificială schimbă regulile! Ultimele descoperiri din domeniul ingineriei medicale sunt prezentate zilele acestea la MedFest, primul festival dedicat ingineri medicale.
România a dominat podiumul la RoboChallenge 2024: Nouă medalii de aur
România a dominat podiumul la RoboChallenge 2024 cu 25 de medalii: 9 de aur, 8 de argint și 8 de bronz! RoboFEST, cel mai mare eveniment dedicat roboticii din Europa, a astras zeci de mii de vizitatori la POLITEHNICA București în acest weekend!
România lansează primul experiment științific pe Stația Spațială Internațională
Compania Romanian InSpace Engineering (RISE) va lansa, la începutul lunii noiembrie, către Staţia Spaţială Internaţională misiunea Drop Coal, un experiment ştiinţific dezvoltat integral în România, în cadrul unui proiect finanţat de Agenţia Spaţială Europeană.
#TheCube. Mii de artişti cer ca inteligența artificială să nu mai fie antrenată pe operele lor, fără a plăti
Artiști de renume mondial continuă să ducă o luptă care, cel puțin pentru moment, nu pare să fie una câștigătoare: cea cu inteligența artificială. Recent, un grup de actori de la Hollywood și vedete din lumea muzicii au semnat o nouă petiție.
Cel mai mare eveniment dedicat roboticii din Europa se întoarce la Politehnica București în perioada 1-3 noiembrie
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie POLITEHNICA vă invită la cea de-a treia ediții a ROBOFEST, un eveniment dedicat inovației și pasiunii pentru robotică.
Declin pe piața mașinilor electrice: Vânzările scad cu 37% din cauza tăierii subvențiilor și a costurilor ridicate
Piața mașinilor electrice noi a scăzut cu 37% în primele nouă luni ale anului. Mai exact, între ianuarie și septembrie 2024 s-au vândut peste 11.700 de mașini electrice.
Șeful NASA, Bill Nelson, a venit în România. S-a întâlnit cu premianții competițiilor internaționale și a vorbit și despre amenințarea ca Rusia să plaseze bombe atomice în spațiu
În 2022, România a devenit cea de-a 16-a națiune care a semnat acordul Artemis pentru explorarea pașnică a spațiului.
Tehnologia schimbă configurația muncii. Cum facem munca sigură în era digitală
Tehnologia schimbă configurația muncii. Însă, odată cu oportunitățile, apar și riscurile. România are încă un drum lung de parcurs la acest capitol: competențele digitale ale angajaților sunt printre cele mai scăzute din Europa, iar nivelul de digitalizare al afacerilor este redus.
Fizica particulelor, explicată într-o expoziție interactivă. Copii pot învăța despre Univers la muzeul de Geologie
La muzeul de Geologie din București s-a deschis o expoziție interactivă despre fizica particulelor, cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la înființarea celui mai mare accelerator de particule din lume, CERN.
Există condiții propice vieții pe un satelit al lui Jupiter? Pentru a afla, o rachetă a Space X a lansat cea mai mare sondă din istoria NASA
Misiunea dispune de dispozitive care vor analiza compoziție satelitului, va avea radare care vor analiza grosimea gheții și spectrometre speciale, dar și camere video care vor realiza imagini la rezoluție foarte mare.
O cometă văzută ultima dată de pe Terra în epoca Omului de Neanderthal, devine vizibilă în emisfera nordică
Revenită în proximitatea Terrei după un ocol în jurul Soarelui, cometa Tsuchinshan-ATLAS va deveni din nou vizibilă pentru pământenii din întreaga emisfera nordică începând de sâmbătă seară pentru "aproximativ zece zile", în timp ce îşi continuă călătoria începută cu milioane de ani în urmă.