ȘTIINȚĂ ȘI INOVAȚII
Proiect scris de ChatGPT, aprobat în Brazilia. Politicienii l-au votat în unanimitate și apoi au aflat de folosirea inteligenței artificiale
Brazilia se află în centrul controverselor, după ce Consiliul local al orașului brazilian Porto Allegre a adoptat, în premieră, un proiect legislativ scris de ChatGPT, chatbotul extrem de popular dezvoltat de compania OpenAI.
Aitana, primul fotomodel creat de inteligența artificială, care câștigă 10.000 de euro pe lună
În doar câteva luni, ea a reușit să aibă peste 121.000 de urmăritori pe Instagram, iar fotografiile ei obțin mii de vizualizări și reacții. Primește chiar și mesaje private de la vedete care nu știu ea că nu este o persoană reală.
Ionel Sporea, coleg de celulă cu Fane Spoitoru, ajuns subiect de film. Povestea românului condamnat de comuniști după ce inventase un robot revoluționar: "Un iad"
Ionel Sporea a inventat un robot capabil să antreneze jucătorii de tenis de masă, dar a avut o soartă crâncenă. Românul este inventator și romancier, însă regimul comunist al anilor '80 l-a trimis în închisoare în urma unei înscenări.
Oră de astronomie, predată sub cerul înstelat. Elevii au învățat despre Sistemul Solar cu telescopul în față
Elevii unei școli gimnaziale din Capitală au învățat astronomie chiar la școala lor, unde le-a fost adus un telescop. Copiii au participat la o oră de astronomie predată Adrian Șonka, coordonatorul Observatorului Astronomic București.
Space X amână lansarea Starship, cea mai puternică rachetă construită vreodată. O piesă va fi înlocuită
Explozia din aprilie, din cadrului primului zbor de testare a Space X, a dus la o reconstrucție a rachetei, care a durat șapte luni. Însă lansarea reprogramată pentru vineri, 17 noiembrie, a fost amânată cu o zi, după ce Elon Musk a anunțat că "o mică piesă trebuie înlocuită".
Satelitul care va monitoriza emisiile de dioxid de carbon ale marilor poluatori, lansat în spațiu
Compania canadiană specializată în monitorizarea emisiilor GHGSat a lansat sâmbătă, prima oară, un satelit cu scopul de a detecta emisiile de dioxid de carbon de la instalații precum uzinele pe cărbune și oțelăriile
Primele imagini color ale Universului. Agenția Spațială Europeană a explorat spațiul cu telescopul Euclid
Este vorba de cinci fotografii ale unor galaxii și stele imortalizate de aproape, dar și din depărtare. Astfel au fost descifrate secrete ascunse ale spațiului, spun pecialiștii. Imaginile includ și fotografia unui grup de galaxii, numit Perseus.
Teorii ale conspirației despre aurora boreală văzută din România, demontate de fizicieni. Cristian Presură: ”Nu avem încă date să credem că sănătatea noastră ar putea fi afectată”
Fizicianul Cristian Presură a explicat, în direct la Euronews România, de ce aurora boreală văzută și în România nu are legătură cu activitatea programului de cercetare Haarp, ”o antenă radio foarte puternică din Alaska care trimite unde electromagnetice către partea superioară a atmosferei”.
Tehnologie, competiție și spectacol. Robofest 2023 include cel mai mare concurs de robotică din Europa
În acest weekend, campusul Politehnicii este locul de joacă și expunere pentru sute de roboți și tehnologii. Ajuns la a doua ediție, Robofest este un eveniment dedicat lumii roboticii, automatizării și inteligenței artificiale.
Planeta Jupiter seamănă cu vata de zahăr în noile imagini surprinse de telescopul spațial Hubble
Când ne gândim la Jupiter, cea de-a cincea planetă rotundă de la Soare, ni-l imagină, ca fiind portocaliu, cu o pată roșie mare. Telescopul spațial Hubble a surprins recent giganta planetă în lumină ultravioletă, oferind lumii un aspect foarte diferit
Ce presupune interdicția vânzării mașinilor pe benzină și diesel până în 2030? BMW câștigă în instanță dreptul de a le fabrica
Planul Uniunii Europene este însă de a interzice construirea și comercializarea aceste vehicule convenționale până în 2030, iar unele țările dezvoltate au obiectivul de a reduce amprenta de carbon emis în atmosferă pentru ca, până în 2050, să devină neutre din punct de vedere climatic.
Stimulare neuronală pentru bolnavii de Alzheimer. Testele efectuate pe voluntari au fost un succes până acum
Oamenii de știință din Marea Britanie au dezvoltat o tehnologie care stimulează celulele neuronale, fără intervenții chirurgicale. Testele preliminare au demonstrat că această tehnologie poate îmbunătăți memoria și poate ameliora simptomele bolnavilor de Alzheimer.
India îşi propune să trimită un astronaut pe Lună până în 2040
India îşi propune să trimită un astronaut pe Lună până în 2040, a anunţat marţi Guvernul de la New Delhi, în timp ce prim-ministrul Narendra Modi a emis o serie de instrucţiuni către Departamentul Spaţial care includ planuri pentru construirea unei staţii spaţiale indiene până în anul 2035.
O nouă tehnică de imprimare 3D ar putea ajuta la repararea leziunilor cerebrale
A fost dezvoltată o nouă tehnică care ar putea ajuta persoanele care suferă de leziuni cerebrale. Cercetătorii de la Universitatea din Oxford au reușit să imprime în 3D celule neuronale pentru a imita cortexul cerebral sau stratul cel mai exterior al creierului.