ALIMENTE
La Botoșani se face cașcavalul care a fost acreditat la nivelul Uniunii Europene. Cașul se topește într-un coș de nuiele
Deși pare un proces complicat, cașcavalul de Săveni are doar trei ingrediente: lapte, cheag și sare. Iar ce face să fie un produs deosebit e faptul că laptele nu e pasteurizat.
Ce este peștele pangasius, consumat de pacienții decedați la spitalul din Murgeni? Cercetătorii l-au considerat toxic
Această specie de pește este un aliment destul de controversat pentru că mulți cercetători îl consideră la limita toxicității pentru a fi consumat de oameni, având în componență metale grele.
Risipa alimentară sau cum aruncăm banii la gunoi. Un cetățean UE aruncă anual 127 de kilograme de mâncare
Într-o perioadă în care coșul zilnic devine mai scump de la o lună la alta, pare greu de crezut că anual, un om aruncă 127 de kilograme de mâncare. Statisticile sunt, totuși, din ce în ce mai îngrijorătoare.
Efectele periculoase ale energizantelor. O singură doză de băutură conține echivalentul a patru cești de cafea
În ciuda avertismentelor venite din partea medicilor, consumul de băuturi energizante și sportive crește de la an la an, atrage atenția Autoritatea Europenă pentru Siguranța Alimentară.
Plăcinta Dobrogeană, rețetă cu tradiție. De ce a contestat Bulgaria autenticitatea produsului românesc
La sfârșitul lunii martie, în acest an, plăcinta dobrogeană intra oficial pe lista produselor cu Indicație Geografică Protejată la nivel european. A fost un drum lung, de câțiva ani chiar, până la acel moment.
De ce este magiunul de Topoloveni protejat de UE. România are 13 produse înregistrate, Italia 890
În 7 aprilie 2011, magiunul de prune de Topoloveni devenea primul produs românesc recunoscut la nivel european cu Indicație Geografică Protejată. Această titulatură garantează calitatea și, în același timp, trasabilitatea unui produs.
Preţurile alimentelor în UE au continuat să crească în 2023. Ce produse au înregistrat cele mai mari scumpiri
După creşterile substanţiale înregistrate în 2022, preţurile alimentelor în Uniunea Europeană au continuat să crească şi în 2023, chiar dacă la unele produse creşterile au fost mai lente decât în 2022.
Sucul de portocale, la maximul istoric. Prețul pe Bursa din New York s-a dublat din ianuarie
Sucul de portocale devine din ce în ce mai scump din cauza recoltei slabe de citrice în Statele Unite ale Americii. La bursa din New York a fost înregistrat cel mai mare preț de când se fac astfel de tranzacții, adică din 1966.
STUDIU. 75% dintre oameni nu cred că mănâncă aportul zilnic recomandat de fructe și legume proaspete. Sfaturile specialiștilor
Potrivit studiului, unul dintre principalele motive pentru care oamenii nu-și ating ținta este faptul că sunt confuzi cu privire la cantitatea pe care ar trebui să o includă în alimentația zilnică și la ceea ce reprezintă o "porție" de fructe și legume.
Vânzarea energizantelor ar putea fi interzisă copiilor. Ce amenzi riscă magazinele care nu vor respecta legea
Minorii nu vor mai putea să cumpere băuturi energizante și sucuri care conțin cel puțin două ingrediente cu efect de stimulare a sistemului nervos central. Asta dacă un proiect adoptat de Senat va trece și de votul deputaților.
Marcel Ciolacu a mers din nou la cumpărături. Ce a achiziționat cu 100 de lei
Românii se confruntă cu creșterea de prețuri și cu scăderea puterii de cumpărare, chiar dacă rata inflației a scăzut la 8,8% în luna septembrie. Analiștii economici spun că scăderea inflației e un semnal pozitiv, dar asta nu garantează că vom rămâne cu mai mulți bani în buzunar.
Nivelul ridicat al inflaţiei contribuie la extinderea foametei în rândul copiilor
Nivelul ridicat al inflaţiei şi creşterea costului vieţii contribuie la extinderea foametei pe plan mondial, relevă un studiu în care au fost incluse 16 ţări, realizat pentru organizaţia umanitară World Vision International.
Plafonarea prețurilor la alimentele de bază ar putea fi prelungită. Ciolacu: ”Este o decizie legitimă”
Guvernul vrea să prelungească măsura de plafonare a prețurilor la alimentele de bază. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că i-a cerut ministrului Agriculturii să prezinte săptămâna viitoare o propunere prin care această schemă să poată continua.
Tone de mere românești se strică în livezi. Fermierii se plâng că nu au piață de desfacere pentru marfa lor
Producția de mere este una foarte bună anul acesta, dar tone de fructe se strică în livezi. Deși plâng după marfa irosită, pentru care au muncit tot anul, fermierii nu se mai obosesc să le culeagă, pentru că oricum nu au unde să le vândă și tot ar ajunge să se strice.
Fabrica din Luduş a reluat producția de zahăr, iar produsul e deja în magazine. Ministrul Agriculturii: „Dovadă clară de patriotism economic”
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin-Ionuţ Barbu, a declarat, miercuri, la Luduş, că reînceperea producţiei de zahăr la fabrica din localitate este o dovadă clară de patriotism economic.
De ce este lămâia verde escortată de poliție într-o regiune din Mexic
Michoacan, cea mai afectată regiune din Mexic, este controlată de Cártel Jalisco Nueva Generación și de bande criminale. Pe lângă traficul de droguri, infractorii impun producătorilor și intermediarilor cote care lovesc în buzunarele a milioane de consumatori.
Marea ieftinire e scumpă la vedere. Asociația Comercianților Mici și Mijlocii: Nu ne mai permitem plafonarea, vor fi scumpiri
Nu ne mai permitem să ținem adaosul comercial plafonat și probabil vor urma scumpiri, în perioada următoare, la rafturi. Este anunțul Asociației Comercianților Mici și Mijlocii.
Marea ieftinire a alimentelor. Oficialii anunță extinderea listei produselor cu preț redus
Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin Barbu, a anunțat că ar putea fi prelungită Ordonanța prin care se plafonează adaosul comercial la anumite alimente și că ar putea fi extinsă și lista produselor cu adaos comercial limitat.
OCDE: Niciun șoc major în ceea ce privește securitatea alimentară mondială, în ciuda războiului din Ucraina și a căldurii extreme
Perspectivele privind exporturile globale de cereale au trebuit să fie modificate după ce principalul exportator Ucraina a început din nou să se confrunte cu amenințarea militară rusă asupra transporturilor sale pe Marea Neagră.