MEDIU
Vara lui 2024, cea mai călduroasă din istorie. În multe orașe din Europa s-au înregistrat temperaturi de peste 48 de grade Celsius
Vara aceasta a fost cea mai călduroasă din istorie la nivel global - anunță Copernicus, agenția europeană care monitorizează temperatura și efectele schimbărilor climatice.
Tot mai mulți homari în culori neobișnuite. Pescarii prind tot mai des crustacee albastre sau colorate în negru și portocaliu
Pescarii din statul Maine, din nord-estul Americii, prind tot mai mulți homari în culori mai puțin obișnuite. Este vorba despre crustacee albastre sau colorate în negru și portocaliu, despre care biologii spun că sunt șanse de unul la câteva milioane să fie pescuite.
Comunitățile de energie, pași lenți în România. Un milion de europeni fac parte din peste 9.000 de comunități de energie
După o vară în care canicula a pus presiune pe rețeaua de electricitate, acum ne așteaptă un sezon rece în care vom fi nevoiți să importăm energie, deși am avea capacitatea să ne-o producem singuri, spun experții.
India, campioană mondială la poluarea cu plastic, conform unui studiu
India este cel mai mare poluator cu plastic din lume, conform unui inventar la nivel mondial dedicat acestei probleme, publicat miercuri de o echipă de cercetători, care evidenţiază pericolele recurgerii frecvente la incinerarea necontrolată a acestor deşeuri.
Ungaria: Plantațiile de porumb, floarea-soarelui și sfeclă de zahăr, distruse de secetă
Seceta a afectat grav culturile agricole din Ungaria. Valul de căldură extremă și lipsa precipitațiilor au dus la uscarea solului, astfel că plantațiile de porumb, floarea-soarelui și sfeclă de zahăr au fost distruse aproape în totalitate.
Finanțare record pentru programul „Casa Verde”: Statul va da până la 30.000 de lei celor care montează panouri fotovoltaice
Finanțare record pentru programul „Casa Verde Fotovoltaice”: două miliarde de lei. Suma suportată de stat crește de la 20.000 de lei la 30.000 de lei și include atât cumpărarea panourilor, cât și a bateriilor de stocare.
Cel mai mare ghețar din Franța, în pericol. Turiștii se grăbesc să-l viziteze înainte să dispară complet
Cel mai mare ghețar din masivul Mont Blanc din Franța se topește într-un ritm accelerat din cauza schimbărilor climatice. Așa că turiști din întreaga lume se grăbesc să viziteze acest simbol al Alpilor francezi, înainte de a dispărea complet.
România, prima în UE la protecția împotriva incendiilor. În 2022, UE a cheltuit cu 7,8% mai mult pentru serviciile de protecție
Statele membre ale Uniunii Europene au alocat în 2022 aproape 38 de miliarde de euro pentru serviciile de protecție împotriva incendiilor, o creștere de 7,8% față de anul precedent, când cheltuielile au fost de 35 de miliarde de euro.
Răcire neobişnuită a apelor Atlanticului, fenomenul La Nina pe cale să se formeze. Ce este acesta și cum afectează clima la nivel global
Experţii au semnalat o anomalie termică care se produce în apele de suprafaţă ale Oceanului Atlantic, care sunt neobişnuit de reci pentru această perioadă şi au început să se răcească accelerat încă din luna mai.
O berărie din Berlin folosește energia solară în procesul de fabricație. Cum funcționează afacere „verde” cu bere
Berarii din Germania au adoptat sustenabilitatea în procesul de fabricare a berii. Producătorii folosesc energia solară și reciclează cerealele pentru a hrăni vitele fermierilor locali.
Urșii de pe Transfăgărășan, tot pe șosea. Mulți dintre ei ar fi trebuit relocați la Zărnești
Au trecut aproape două luni de când ministerul Mediului a promis că o parte din urșii de pe Transfăgărășan vor fi relocați la sanctuarul din Zărnești. Animalele însă, sunt încă acolo. Schimbarea legii vânătorii nu permite mutarea unor urși în sanctuare.
România, turism cu trofeul de urs. Zeci de siteuri oferă pachete turistice de mii de euro pentru străinii care vor trofee
Vânătorii se pregătesc de deschiderea sezonului de vânătoare pentru urși care începe în septembrie. Zeci de siteuri oferă pachete turistice pentru străinii care vor trofee, adică blana sau craniul animalelor.
Și în Ungaria sunt probleme cu SGR, nu doar la noi. Mulți se întorc cu deșeurile acasă pentru că aparatele nu funcționează
Sistemul de Garanție-Returnare nu merge bine nici în Ungaria. Oamenii acuză că automatele pentru returnarea sticlelor și recipientelor din plastic ies des din funcțiune sau sunt pline de fiecare dată.
Bucureștiul, Cluj-Napoca și Iașiul, cele mai poluate orașe. De vină sunt traficul, șantierele și încălzirea locuințelor
Orașele mari din România se confruntă cu o poluare semnificativă. Potrivit celui mai recent raport de la InfoClima, Bucureștiul, Cluj-Napoca și Iașiul sunt cele mai poluate orașe.
Insulele Galapagos, afectate de încălzirea globală. Apele oceanului sunt prea calde pentru unele specii de plante și animale
Tot mai multe ecosisteme sunt afectate de încălzirea globală. Este și cazul insulelor Galapagos din Oceanul Pacific. Din cauza temperaturilor mai ridicate decât în mod normal, apele oceanului au devenit prea calde pentru unele plante și animale.
Cum va arăta harta climatică a lumii peste 60 de ani. Verile din România ar putea fi cu până la 8°C mai calde
Verile în România ar putea fi cu până la opt grade mai calde în mai puțin de 60 de ani. Este prognoza unui cercetător american care a creat o hartă interactivă a încălzirii globale. Potrivit lui, impactul climatic ar putea fi totuși atenuat - condiția: să reducem emisiile de carbon.
Chipsuri din pulpă de fructe și malț de bere. Un exemplu de afacere sustenabilă din România
Chipsuri din pulpă de fructe și malț de bere, ingrediente care în mod normal ar ajunge la groapa de gunoi. Este doar un exemplu de firmă sustenabilă din România. Un concept abstract pentru unii, dar care se traduce simplu prin grijă față de mediu și angajați.
Probleme, la opt luni de la înființarea SGR. Rata de colectare a ambalajelor a crescut, însă sistemul continuă să dea rateuri
La opt luni de la implementarea sistemului de garanție returnare, dorința a depășit putința. Oamenii stau la cozi cu zecile de minute, se plimbă prin oraș până găsesc un aparat care funcționează, iar unii renunță complet.
Soluţii pentru atenuarea efectelor caniculei în Capitală: Centura Verde, pajiştile urbane şi amenajarea malurilor Dâmboviţei
Amenajarea Centurii Verzi și extinderea pajiștilor urbane sunt soluții esențiale pentru combaterea efectelor schimbărilor climatice în București. Specialiștii susțin că aceste măsuri pot contribui semnificativ la răcirea orașului, reducând impactul insulelor de căldură urbană.
Cum va funcționa cota de prevenție a urșilor. Experții avertizează că în România fondurile de vânătoare nu monitorizează aceste animale
Cota de prevenție a urșilor va fi împărțită pe fiecare fond de vânătoare, adică fiecărei zone care are urși pe teritoriu i se va aloca un număr de astfel de animale sălbatice care vor fi împușcate, în funcție de pagubele produse.