Dacă lumea ar fi împărțită între importatori și exportatori net de combustibili fosili, aproximativ 74% dintre oameni ar locui în țări importatoare, potrivit unei noi analize realizate de think tank-ul Ember, scrie Euronews.com.
Concluzia: investițiile în energie regenerabilă sunt cheia pentru securitate energetică și independență pe termen lung.
Această analiză vine în contextul în care miniștri și lideri ai sectorului energetic se reunesc la Londra, între 24 și 25 aprilie, la Summitul privind Viitorul Securității Energetice, organizat de Agenția Internațională pentru Energie (IEA).
„Combustibilii fosili sunt ca o chirie, în timp ce energia regenerabilă e ca o casă proprie. La chirie plătești constant, nu controlezi prețul și proprietarul poate încheia contractul oricând. Cu regenerabilele, faci o investiție inițială, dar obții stabilitate și independență.”, explică Dave Jones, director de programe globale la Ember.
Care sunt cele mai dependente țări de importurile de combustibili fosili?
Conform analizei Ember, bazată pe date ale IEA din 2022, aproximativ 74% din populația globului trăiește în țări care sunt importatori net de combustibili fosili. Această cifră a scăzut față de 2018, când era de 80%, în principal datorită faptului că SUA au devenit exportator net în 2019.
Doar 12 țări sunt responsabile pentru 80% din exporturile nete de combustibili fosili.
Țări precum Japonia (87%), Coreea de Sud (81%), Turcia (69%) și Germania (67%) depind masiv de importuri pentru a-și acoperi necesarul energetic. Și Spania sau Italia sunt menționate ca mari importatori.
În schimb, China a reușit să își mențină o dependență scăzută – de doar 21% – datorită utilizării cărbunelui intern și a energiei electrice curate, precum și a electrificării economiei.
Panourile solare „se plătesc singure” în doar un an
Dave Jones atrage atenția asupra faptului că, deși infrastructura de energie curată necesită o investiție inițială, aceasta eliberează națiunile de volatilitatea importurilor și de costurile recurente asociate cu combustibilii fosili.
Ember arată că importul de panouri solare pentru un gigawatt de electricitate costă 100 milioane dolari, aproximativ cât ar costa importul de gaz necesar pentru a produce aceeași energie într-un an. Dar, spre deosebire de gaz, panourile solare durează peste 30 de ani, economisind de-a lungul vieții echivalentul a 30 de ani de costuri cu importul de gaz.
Tranziția către energie curată se accelerează: 40% din electricitatea mondială a fost generată din surse cu emisii scăzute de carbon în 2023, potrivit analizei Ember.
Mai mult, dacă întreaga flotă globală de vehicule ar fi electrică, vântul și soarele ar putea deja produce suficientă energie pentru a înlocui cererea de benzină la nivel mondial.
Rolul energiei regenerabile în strategia de securitate energetică a Europei
La summitul de la Londra, IEA urmează să lanseze un nou cadru strategic pentru securitatea energetică globală, identificând riscurile și oportunitățile majore, precum și un set de acțiuni recomandate.
IEA a avut un rol esențial în conturarea politicii climatice europene, inclusiv în dezvoltarea Pactului Verde European și a planului REPowerEU, lansat în mai 2022.
De atunci, importurile de gaze naturale lichefiate și gaze prin conducte din Rusia au scăzut de la 45% în 2021 la 19% în 2024, arată datele UE. Energia regenerabilă a înlocuit o mare parte din gaz, protejând astfel Europa de șocurile externe ale prețurilor.