UE vrea să plătească fermierii care protejează mediul. Ce sunt „creditele pentru natură”

UE pregătește un sistem de „credite pentru natură”. Fermierii și silvicultorii vor primi bani pentru a proteja mediul, în încercarea de a face această muncă mai profitabilă din punct de vedere economic, a anunțat luni Comisia Europeană, transmite Reuters.

Blocul comunitar caută modalități de a crește finanțarea pentru protejarea mediului, fără a suprasolicita bugetele publice epuizate de alte priorități precum apărarea. 

UE, care plătește subvenții uriașe fermierilor în cadrul Politicii Agricole Comune, estimează că are un deficit anual de 37 de miliarde de euro (43 de miliarde de dolari) în finanțarea necesară pentru protejarea biodiversității.

Cum vor funcționa „creditele pentru natură”

Comisia Europeană va înființa anul acesta un grup de experți, format din guverne, fermieri, comunități locale și oameni de știință, pentru a dezvolta metodologiile de calcul și implementare a acestor credite. De asemenea, va finanța un proiect pilot până în 2027.

Aceste credite vor putea fi cumpărate de companii sau țări care vor să sprijine protejarea naturii. Fermierii și silvicultorii vor primi bani pentru acțiuni precum plantarea copacilor, restaurarea zonelor umede sau trecerea la agricultura regenerativă.

Asta va permite companiilor sau țărilor să cumpere credite emise de fermieri, silvicultori și alți administratori de terenuri care protejează natura, de exemplu, prin plantarea de copaci, restaurarea unei zone umede sau trecerea la tipuri de agricultură regenerativă.

Grupul de experți va evalua modul de certificare a creditelor pentru natură și va pune la punct o piață pentru acestea, înainte de a decide dacă va include acest lucru în legislația UE.

„Nu este vorba despre transformarea naturii într-o marfă, ci despre recunoașterea și recompensarea acțiunilor care restaurează și susțin natura”, a declarat Jessika Roswall, comisarul european pentru Mediu.

Inițiativa este o copie a unei piețe mai dezvoltate pentru „creditele de carbon”, în care proiectele care reduc emisiile de CO2 vând credite companiilor care doresc să sprijine eforturile de combatere a schimbărilor climatice. Cu toate acestea, piața creditelor de carbon a fost afectată de scandaluri recente în care proiectele care au emis credite nu au reușit să ofere beneficiile climatice pe care le pretindeau.

Săptămâna trecută, Bruxelles-ul a propus un obiectiv climatic al UE pentru 2040, care ar permite țărilor să ia în considerare creditele internaționale de carbon în cadrul obiectivului UE pentru prima dată.

Comisia a precizat luni că este conștientă de „provocările și oportunitățile” evidențiate de piețele de credite de carbon.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE