Care este rolul președintelui în criza schimbărilor climatice

Deși țara trece printr-o perioadă de instabilitate, criza climatică nu poate fi ignorată, avertizează experții. Chiar dacă președintele nu are un rol executiv, el poate să dea direcția țării când vine vorba de probleme de mediu.

Zeci de experți îi cei lui Nicușor Dan să desemneze un consilier care să poată să se ocupe strict de astfel de chestiuni. Specialiștii spun că problemele de mediu au un efect direct asupra sănătății, agriculturii și mediului economic, iar acestea nu pot fi ignorate.

Care este rolul președintelui în problemele de mediu

Deși Președintele nu poate să facă politici publice, el joacă un rol important în abordarea pe care o are țara noastră. Criza climatică rămâne o prioritate pe agenda europeană, iar România are de recuperat. Președintele poate să ghideze prioritățile și să tragă de mânecă decidenții atunci când nu se aliniază cu normele Uniunii Europene.

Nicușor Dan, președintele ales al României: „Pe chestiunea de mediu sunt două lucruri. Unul este funcționarea instituțiilor care este, în opinia mea, complet deficitară, atât Garda de Mediu, cât și Agențiile de Protecția Mediului, și aici mă voi implica. Pe de altă parte, remedierea unor probleme de mediu care înseamnă costuri, aici va fi în funcție de buget.”

Zeci de academicieni, antreprenori, sindicaliști și ONG-iști i-au solicitat lui Nicușor Dan să aibă un consilier desemnat special pentru problemele de mediu, care să întărească rolul de mediator al Președintelui, în special între guvern și societatea civilă.

Corina Murafa, expertă în energie: „Câțiva membri ai executivului au atacat în mod repetat ONG-urile de mediu, chiar le-au dat în judecată sau companii de stat au dat ONG-urile de mediu în judecată. E foarte important ca aceste practici să înceteze și să existe un dialog real între societatea civilă și guvern și cred că președintele poate să medieze un astfel de dialog.”

Experții speră ca administrația actuală să se bazeze pe știință în luarea deciziilor legate de mediu și să combată informațiile false despre schimbările climatice.

Raul Pop, expert de mediu: „Cred că este foarte important să nu dăm din mână interesele pe termen mediu și lung pentru interese imediate. Schimbările climatice sunt un subiect care pare căzut în desuetudine, dar ele se întâmplă. Este un adevăr științific. Ne dorim ca decidentul public, pe care poate foarte bine să îl modereze președintele, să țină cont de date științifice, să nu mai fie doar decizii care țin de o jumătate de adevăr.”

România are numeroase proceduri de infringement când vine vorba de tăieri ilegale din păduri, managementul defectuos al deșeurilor sau poluarea aerului. Toate acestea ar putea să golească pușculița statului de zeci de milioane de euro.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE