Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Lista alimentelor de bază care se vor ieftini în următoarele 3 luni

Cotele de adaos comercial pentru 14 grupe de produse alimentare se vor limita pentru o perioadă de 3 luni, potrivit proiectului de Ordonanţă de Urgenţă publicat miercuri pe site-ul Ministerului Agriculturii, transmite Agerpres.

"Prezenta ordonanţă de urgenţă instituie, pentru sectorul agricultură şi industrie alimentară, măsura cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare. Măsura se aplică tuturor persoanelor juridice înregistrate în România, indiferent de forma de organizare, pe întreg lanţul de producţie, import, comerţ intracomunitar, distribuţie şi vânzare cu amănuntul, pentru produsele agricole şi alimentare descrise în anexa care face parte integrantă din prezenta ordonanţă de urgenţă", se menţionează în proiect.

Cotele de adaos comercial vor fi limitate astfel: maximum 20% la procesator, aplicată faţă de costul de producţie al produsului, calculat potrivit reglementărilor contabile în vigoare, în care sunt incluse cheltuielile directe şi indirecte; maximum 5% practicată în mod cumulat pe întreg lanţul de distribuţie, indiferent de numărul de distribuitori pe lanţ şi aplicată faţă de preţul de achiziţie, la care se adaugă cheltuielile operaţionale; maximum 20% la comerciant, la vânzarea cu amănuntul şi cash&carry, aplicată faţă de preţul de achiziţie la care se adaugă cheltuielile directe şi indirecte ale comerciantului.

Procedura de formare a preţului la raft pentru aceste produse trebuie să fie unitară atât pentru produsele marcă privată ale producătorilor, cât şi pentru produsele marcă proprie ale comerciantului. Adaosurile comerciale se aplică la valoarea fără TVA a produselor agricole şi alimentare prevăzute, se precizează în proiectul de act normativ.

Lista alimentelor de bază care vor fi reduse

  • Pâine albă simplă întreagă cu gramaj cuprins între 300g-500 grame, fără specialități
  • Lapte de vacă proaspăt 1L, grăsime 1,5%
  • Brânză telemea din lapte de vacă vrac
  • Iaurt simplu din lapte de vacă, 3.5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame
  • Făină albă de grâu ”000” 1 Kg
  • Mălai standard 1 kg
  • Ouă de găină calibrul M 10 buc.
  • Ulei de floarea-soarelui 1L
  • Carne proaspătă pui*
  • Carne proaspătă porc**
  • Legume proaspete vrac***
  • Fructe proaspete vrac**
  • Cartofi proaspeți albi vrac
  • Zahăr alb tos 1 Kg

* Carne pui, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os și aripi pui, varianta standard;

** Carne porc, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă: carne porc lucru, pulpă porc cu os şi fără os, spată porc;

***Legume proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă: roșii, ceapă galbenă, castraveți, fasole uscată, morcovi, ardei gras și ardei kapia.

** Fructe proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă mere roșii și mere golden, prune, pepene roșu, struguri de masă.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Ordonanța de Guvern privind scăderea adaosului comercial pentru alimentele de bază ar putea fi o soluție pe termen scurt, spune președintele Senatului, Nicolae Ciucă. Procesatorii și retailerii ar putea reduce adaosul comercial cu 10% pentru alimentele de bază, au declarat reprezentanții Micilor Rețele Comerciale pentru Euronews. Este doar una din variantele de pe masa negocierilor cu Guvernul pentru ieftinirea alimentelor.  

Mecanisme de reducere a prețurilor

Președintele Senatului Nicolae Ciucă consideră că soluția va fi posibilă doar prin dialogul cu toți actorii implicați, atât din lanțul de producție cât și cu retailerii.

Nicolae Ciucă, președintele Senatului: ”Cu toții susținem ca cetățenii români să acceseze produsele de bază la prețurile accesibile. E nevoie de analize și dialog cu toți cei care își desfășoară activitatea în tot lanțul. Din analiza pe care am făcut-o, acordul voluntar poate să asigure cea mai bună măsură. Ordonanța poate fi o măsură dacă se aplică pe o perioadă scurtă. În acest moment, o măsură care să ducă la o serie de blocaje în ceea ce privește asigurarea producției nu este binevenită.”

Feliciu Paraschiv, Asociația Comercianților Mici si Mijlocii: ”Propunerea noastră ar fi ca să putem stimula, de exemplu, agricultura să o facem numai la produsele agricole românești. Asta ar fi propunerea noastră: odată TVA-ul, să vină și statul puțin să pună umărul la treaba asta, o reducere a adaosului comercial, atât noi, cât și producătorii sau procesatorii, un procent similar 10% unii 10% ceilalți, și dintr-un foc avem TVA-ul de 9% și cu un 20 pe care l-am dat noi, ne ducem undeva la 30% ceea ce e destul de vizibil la raft.”

Christian Năsulea, profesor de economie mondială, crede că România are nevoie de mai mulți furnizori pentru a rezolva problema alimentelor scumpe.

Christian Năsulea, profesor de economie: ”Asta să se întrebe Guvernul și Parlamentul, ce au făcut domniile lor întrecut de împiedica intrarea unui număr mare de ofertanți, prețurile sunt mari, în mod normal furnizorii vor să beneficieze, ceva în legislația românească împiedică intrarea furnizorilor sau descurajează prin cine știe ce practici.”

Și Asociația Marilor Rețele Comerciale din România susține un mecanism de reducere a prețurilor cu o singură condiție: să fie temporar.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE