Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Oficialii de la Bruxelles vor să vadă care sunt problemele cu care se confruntă agricultorii români. Oamenii spun că abia reușesc să-și mențină afacerile

O delegație a Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală a Parlamentului European se află de trei zile în vizită de lucru, în zona Transilvaniei. Oficialii de la Bruxelles vor să vadă care sunt problemele cu care se confruntă fermierii și agricultorii români și să le ofere sprijin. Și asta în contextul în care importurile masive de cereale ieftine din Ucraina, seceta de anul trecut și scumpirea materialelor de producție i-au adus pe fermierii și agricultorii români în pragul falimentului.

Oamenii spun că abia reușesc să-și mențină afacerile, iar subvențiile, și așa mici, întârzie prea mult. Agricultorii spun că realitatea guvernanților nu corespunde cu cea din teren, iar măsurile luate până acum nu-i ajută să-și acopere pagubele.

Mircea Dumitru este unul dintre cei mai mari fermieri și agricultori din zona Brașovului. De zeci de ani se ocupă de agricultură și creșterea animalelor. Are o fermă de vaci și 300 de hectare de teren pe care cultivă cereale și furaje. Lovit de seceta de vara trecută, apoi de importurile masive de cereale ieftine din Ucraina, fermierul spune că abia reușește să-și acopere cheltuielile de producție.

Mircea Dumitru, fermier: Producem cu peste 2 lei și vindem cu sub 2 lei laptele. Eu câștig, dau un exemplu, câștig 10 bani și vânzătorul final câștigă 10 lei. Dacă tot vrea sa facă ceva domnul prim-ministru, să-și trimită oamenii, că sunt o armată. Să-i trimită pe teren și să vadă cu cât pleacă laptele de la mine, cu cât ajunge la procesator, cu cât pleacă de la procesator și cu cât ajunge în raft.

Fermierii și agricultorii din Transilvania spun că realitatea din teren este alta, față de cea pe care o văd politicienii

Lipsa subvențiilor acordate la timp, lipsa de ascultare și înțelegere din partea guvernanților, dar și lipsa unor reglementări de prețuri la procesatori și retaileri, sunt doar câteva dintre nemulțumirile celor care muncesc câmpul și cresc animale.

Mircea Dumitru, fermier: La un moment dat, anul trecut, s-au scumpit de 4 -5 ori și aici mă refer în special la îngrășămintele chimice. Am cumpărat îngrășăminte cu prețul de 3 ori mai mare și a venit problema cu Ucraina și cerebralele.

Jurnalist: Ce ar trebui să facă statul? 

Mircea Dumitru, fermier: Asigură-i văcarului român minimum 2 lei pe litrul de lapte de la poarta fermei. Să-i dai amărâtului 2 lei, să-și acopere cheltuielile. Ia măsuri la procesatori și retaileri, să nu mai umfle prețurile.

George Cățean, fermier: Marja de profit care ajunge la producător din prețul final pe care consumatorul îl plătește și care, de multe ori, și asta nu e un fenomen care se discută doar acum, dar e un fenomen vechi, de multe ori cota care îi revine producătorului din prețul final este foarte scăzută.

O delegație a Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală a Parlamentului European se află de 3 zile în România, în zona Transilvaniei.  Oficialii de la Bruxelles au venit să vadă care sunt problemele și provocările cu care se confruntă fermierii români.

Dacian Cioloș, membru Comisia Pentru Agricultură din Parlamentul European: În următoarele luni, Comisia Europeană urmează să vină cu o propunere legislativă privind reglementarea lanțului alimentar și acolo, cu siguranță, noi din Parlamentul European vom veni cu amendamente, ca să ne asigurăm de mai multă transparență pe felul în care se construiește prețul pe lanțul alimentar, ca să înțeleagă mai bine nu doar producătorii, dar și consumatorii, felul în care se adaugă la prețul materiei prime achiziționate de la fermier, până când produsul finit, ambalat, ajunge la consumator.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE