Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Negocieri pentru ieftinirea alimentelor de bază. Premierul Marcel Ciolacu a discutat cu reprezentanții marilor retaileri

Carnea, pâinea, fructele sau legumele s-ar putea ieftini, pentru următoarele șase luni. Noul Executiv vrea să adopte o schemă de reducere a adaosurilor comerciale pentru alimentele de bază.

Marți a avut loc o întâlnire crucială la sediul Guvernul pentru ieftinirea alimentelor de bază. Premierul Marcel Ciolacu a discutat cu reprezentanții marilor rețele comerciale despre reducerea adaosului comercial pentru carne, ouă, pâine, lapte, fructe și legume. Adaosul comercial ar trebui scăzut pe tot lanțul de vânzare, de la producător, la raft, cu câte 10 - 20 de procente. Cel puțin aceasta este intenția PSD.

20/06/2023 , 17:45

Concluziile discuției de la Guvern între premier și reprezentanții marilor retaileri

La finalul discuțiilor purtate marți la Palatul Victoria, premierul Marcel Ciolacu a transmis:

"Mă bucură deschiderea mediului de afaceri de a agrea, urmare a dialogului nostru, un mecanism viabil, simplu şi clar, care, alături de măsurile guvernamentale, să ducă la reducerea inflaţiei şi la creşterea puterii de cumpărare a românilor. Guvernarea noastră este în primul rând pentru oameni, iar angajamentul ferm asumat este reducerea la o singură cifră a inflaţiei, până la sfârşitul anului. Am convingerea că putem reuşi acest lucru în parteneriat cu mediul de business".

În acelaşi context, şeful Executivului a menţionat că la următoarea rectificare bugetară vor fi susţinute în continuare investiţiile.

De asemenea, vor fi aplicate în continuare măsurile de susţinere economică, precum şi soluţiile de sprijin din sectorul energetic.

La rândul lor, reprezentanţii Asociaţiei marilor reţele comerciale din România din domeniul alimentar au apreciat deschiderea la dialog şi şi-au exprimat acordul de principiu cu stabilirea unui asemenea mecanism.

Conform comunicatului, dialogul cu reprezentanţii Asociaţiei marilor reţele comerciale din sectorul alimentar va continua pentru stabilirea în comun a măsurilor convenite pentru reducerea inflaţiei şi creşterea puterii de cumpărare, precum şi a modului de aplicare, urmând ca până joi dimineaţa să fie agreate detalii concrete.

Ținta inflației până la finalul anului: 8%

Printre principalele obiective pe care coaliția de guvernare și le-a asumat, în a doua parte a rotativei, există problema reducerii deficitului bugetar și a ratei inflației. Dacă ne uităm pe prognoza asumată, se dorește ca rata inflației să scadă de la 10,6%, cât este în luna mai 2023, la un indicator format dintr-o singură cifră, mai exact, până la finele anului, se dorește să se ajungă la o rată a inflației de 8%.

Măsura, coroborată cu altele cu care ar veni guvernul, ar trebui să ducă la o țintă de deficit pe anul acesta sub 5 procente (4,4%). Dacă măsurile ar avea efectul scontat, s-ar putea ajunge la un deficit bugetar de 2,9%, anul viitor, susțin guvernanții.

Scăderea prețului la alimentele de bază

Printre cele 5 obiective din programul de guvernare există și conceptul de patriotism economic. Nu e o invenție a premierului Ciolacu. S-a mai folosit acest context și de către predecesorii acestuia, Victor Ponta și Liviu Dragnea. Atunci nu a avut efectele scontate.

Marți ar trebui să se pună în transparență decizională textul ordonanței invocate de premierul Marcel Ciolacu, prin care ar trebui să se plafoneze adaosul comercial la produsele de bază de la producător și pe tot lanțul de retail. În acest sens, marți după-amiază are loc o discuție cu reprezentanții retailerilor din România, pentru a vedea care ar putea fi cifra de plafonare. Nu se cunoaște clar cât se va limita acest adaos comercial la alimentele de bază.

Când vorbim despre alimente de bază ne referim la:

  • pâine
  • lapte ulei
  • ouă
  • carne
  • făină
  • fructe
  • legume.

”Urgenţa maximă este schema de reducere a adaosurilor comerciale la un număr de produse alimentare de bază pe întreg lanţul, până la raft. Efectul aplicării acestei măsuri este scăderea prețurilor la câteva alimente vitale în orice gospodărie. Vreau să discutăm despre această schemă cu marile lanţuri de magazine, cu producătorii, cât şi cu distribuitorii. Trebuie să convenim un efort comun, astfel încât românii să simtă un ajutor semnificativ pentru bugetul familiei. Este un gest obligatoriu faţă de toţi oamenii care au suportat efectele unei inflaţii înalte, în ultimul an. Acum este important să ducem inflaţia la o singură cifră, cât putem de repede, dar la fel de important este să avem în magazine mai multă mâncare produsă în România”, a spus Marcel Ciolacu, premierul României.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE