Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ținta inflației până la finalul anului este de 8%, spun surse care au asistat la discuția dintre noul premier Marcel Ciolacu și guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu.

Marcel Ciolacu l-a invitat luni dimineață pe Mugur Isărescu la Palatul Victoria, pentru a discuta despre situația economică din România. La întâlnire au participat și Adrian Câciu, ministrul Investițiilor, Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, și Nicolae Ciucă, președintele Senatului.

Reprezentanții Guvernului i-au prezentat lui Mugur Isărescu planul prin care își doresc să își atingă țintele incluse în programul de guvernare: un deficit de 4,4% din PIB până la finalul anului și o rată a inflației care să ajungă la 8% până la sfârșitul anului 2023.

Potrivit surselor, Mugur Isărescu s-a arătat încântat de planurile guvernanților și ar fi spus, în cadrul ședinței, că inflația ar putea ajunge la 8% chiar în toamnă.

De asemenea, s-a discutat și despre situația tranșei a doua din PNRR. În acest moment, România ar urma să primească 2,6 miliarde din cele 2,8 miliarde prevăzute, pentru că două jaloane neîndeplinite de ministerul Energiei au blocat banii.

"Actuala guvernare urmărește ca impactul prețurilor să fie cât mai mic asupra puterii de cumpărare a cetățenilor și să se păstreze echilibrul macroeconomic, care ne-a transformat într-una dintre cele mai performante economii ale Europei", a scris Nicolae Ciucă pe Facebook.

Spun surse politice că România ar urma să primească un răgaz de șase luni din partea Comisiei Europene, în care să ducă la bun sfârșit cele două jaloane neîndeplinite: pentru centrale de cogenerare și hidrogen verde. Până la sfârșitul anului am putea vedea virați și restul banilor: 140 de milioane de euro.

Mugur Isărescu a lăudat planul de investiție al Guvernului, de 250 de miliarde de lei. El spune că dacă planul va fi dus la bun sfârșit, România ar putea avea o creștere economică mai bună față de cea de până acum.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE