Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ministrul Finanțelor: Vom avea o inflație de o singură cifră la finalul anului. Puseul inflaționist s-a încheiat

Publicat de: Răzvan Mihalașcu

Ministrul Finanțelor a declarat, joi, în direct la Euronews România, că până la sfârșitul anului, rata inflației va scădea sub 10%, deoarece, din punctul său de vedere, puseul inflaționist s-a încheiat. De asemenea, Adrian Câciu estimează că țara noastră va înregistra creștere economică în acest an care va fi unul de „recuperare a puterii de cumpărare”.

Întrebat dacă anul 2023 va fi unul stabil din punct de vedere al inflației, Adrian Câciu a afirmat la Euronews România că rata inflației a ajuns în „punctul de inflexiune” în care nu se mai poate exprima.

„Puseul inflaționist, din punctul meu de vedere, s-a încheiat. Știu, pare surprinzător. Ne-am obișnuit din mult mai mult.

S-a ajuns la punctul de inflexiune la care inflația nu se mai poate exprima decât dacă nu mai are cine să cumpere, dacă nu mai există cumpărare. Anul acesta ne-am axat pe compensarea efectelor inflației, a încerca să combatem erodarea puterii de cumpărare.

Anul 2023 va fi un an de recuperare a puterii de cumpărare. Să sperăm să ajungem la nivelul de dinainte de situația prepandemică”, a afirmat Adrian Câciu.

Inflația va scădea din luna martie

„Nivelul de așteptare este intrarea pe platou a inflație, urmată de amelioarea zonei inflației. Din martie o să începem să vedem vizibil rate ale inflației într-o scădere”, a explicat Câciu.

De asemenea, ministrul Finanțelor a afirmat că, din calculele sale, România va avea o inflație de o singură cifră la finalul anului.

„Da, dar aș vrea să las timpul să vorbească. Toate calculele mă conduc spre zona unei inflații de o singură cifră la finalul anului 2023.

În momentul în care spui lucrul de genul acesta, evident iei în calcul să nu s-ar întâmplat niciun element de hazard”, a mai menționat Câciu.

Adrian Câciu: „Prețurile nu vor mai crește”

„Prețurile nu vor mai crește (...) Există posibilitate ca anumite prețuri la anumite produse să mai crească, la altele să se oprească, la altele să scadă.

Consumul a scăzut. Este o realitate, ori oferta nu se mai poate exprima. Pentru binele economiei și al afacerilor, prețurile se stabilizează și încep să se ducă în jos”, a afirmat ministrul Finanțelor.

Din perspectiva inflației, anul 2023 va fi unul bun, în sensul în care inflația va scădea, a apreciat el.

„Va fi un an mult mai stabil din perspectiva economică, mai ales cu mai puțin incertitudini, cu mai puțin situații de volatilitate

2022 a fost un an de disruption, în sensul în care totul a fost dat peste cap. Era cumva previzionat că vor fi elemente de presiune în 2022 și înainte să înceapă conflictul din Ucraina. Inflația începuse să se manifeste puternic în 2021, mai ales în România.

Anul trecut l-am început în jurul lui 2,5%, l-am împins în 7,8%, deci acolo a fost o triplare. Erau semnale concrete.

Practic, noi când am preluat guvernarea, acesta a fost mesajul; prima etapă va fi stabilizarea economică, pentru că această inflație care a venit în 2021, prețurile la energie care păreau de necontrolat, fiind influențate de situația regională, europeană (..) ne-au dat semnalul că lucrurile nu sunt într-o situație confortabilă.

Mai era și situația deficitului bugetar ridicat și de cont curent din pandemie”, a mai afirmat Câciu.

Ministrul Finanțelor: „O să încheiem anul cu peste 5% creștere economică pentru 2022”

„Noi o să încheiem anul cu o creștere economică pe care nimeni pe care nimeni nu o mai prevedea, mai ales după creșterea conflictului.

O să încheiem anul cu peste 5% creștere economică pentru 2022. Ceea ce este foarte important. Am avut confirmarea de la BNR care are experți fără tăgadă, profesioniști de care toată lumea știe.

Creșterea economică a început să se construiască pe investiții, pe formarea brută de capital. Nu se mai construiește pe consum. Este iarăși o certificare a faptul politicile economice ale statului s-au schimbat.

Nu mai suntem un stat consumerist. Începem să nu mai fim un stat cu predilecție sau exclusiv consumerist, începem să fim un stat în care există bani care se duc către investiții”, a mai menționat Câciu.

Adrian Câciu: „Stabilitatea politică trebuie păstrată pentru ea creează încredere”

„Veneam după o serie de confruntări politice fără rost în anul 2021. Era o volatilitate în piața economică pentru că nu aveai stabilitate politică.

Discuțiile în coaliție au fost foarte concrete - menținem stabilitatea politică.

Stabilitatea politică trebuie păstrată pentru ea creează încredere față de investitori, de mediul economic. (...)

Cel mai important lucru a fost să nu lăsăm pe nimeni în urmă, deși spațiul fiscal este destul de redus, într-o țară cu deficit excesiv. Veneam după pandemie.

Pentru a avea credibilitate în fața investitorilor, nu ai soluție decât să reduci de deficitul”, a mai menționat ministrul Finanțelor, în direct la Euronews România.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE