Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ministrul Finanțelor: „Nu folosesc cuvântul criză. Reformele nu se vor face dacă se rămâne la nivelul de emoţie”

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a declarat, în cadrul unei conferințe despre piața de capital, că „situaţiile acestea complicate” pe care le parcurgem în prezent „trebuie” confruntate cu rațiune și curaj, pentru a putea merge „accelerat” spre reformele economice, bugetare sau energetice la care România s-a „angajat”.

„Situaţiile acestea complicate, eu nu o să folosesc cuvântul criză pentru că nu suntem în zona asta, din punctul meu de vedere, depinde cum vrei să priveşti, dacă privim cu emoţie suntem în criză de când ne-am născut, situaţiile acestea complicate reprezintă momente ale adevărului pe care trebuie să le înfruntăm cu raţiune. Dacă vă uitaţi la ajustările de pieţe, evident, întotdeauna când apar disruption-uri pe diverse zone, cum este cea pe lanţurile de aprovizionare care au legătură cu China, vedeţi, nu au legătură neapărat cu conflictul din Ucraina”, a început Adrian Câciu, citat de Agerpres.

Cât despre evenimentele care sunt cauzate de invazia Rusă în Ucraina, ministrul Finanțelor precizează că acestea „te pun în faţa elementelor de structură” și reprezintă „momente ale adevărului”. 

„În momentele acelea vezi dacă eşti puternic, dacă eşti cât de cât stabil sau dacă eşti total vulnerabil. Chiar şi ajustările de pieţe, la care ne aşteptam, nu sunt neapărat de o asemenea amploare cum au fost în alte perioade, dar volatilitatea, dinamica, este aproape zilnică, marjele în schimb nu sunt atât de mari ceea ce ne dă un răspuns, adică ne încurajează să mergem în continuare pe zona aceasta de investiţii", a explicat ministrul.

Mai mult, acesta a afirmat că un astfel de „moment al adevărului” este retragerea din activele prea riscante, fapt care ar duce atât la inactivitatea Burselor, cât și la posibile acţiuni sau obligaţiuni care nu sunt mai sunt active sau la fel de riscante, precum a investiţiilor în zona digitală, a NFT-urilor sau a altor elemente care acum nu oferă răspunsul la acoperirea lor în garanţii.

Reformele „trebuie accelerate”

„În schimb, ce trebuie noi să învăţăm şi de asta prin speech-ul meu iniţial spuneam noi trebuie să fim mai curajoşi, să fim mai acceleraţi în a lua nişte decizii împreună cu mediul economic. Situaţiile complicate nu se vor opri. Sunt prea multe lucruri nerezolvate la nivel naţional, la nivel regional, la nivel mondial, prea multe provocări prin angajamentele de tranziţie digitală, de trecere la o economie verde, de combatere a schimbărilor climatice, prea multe chestiuni structurale care vor veni din trecut şi vor lovi. Conflictul va trece, dar noi cum vom ieşi din acest conflict? Adică apelul meu este la parteneriat, la discuţii şi la accelerarea unor acţiuni”, pledează Adrian Câciu.

Acesta mai afirmă că „nu trebuie să mai lăsăm lucrurile să meargă şi să ne lovească de fiecare dată şi de fiecare dată”, ca să constatăm că „poate” suntem „slabi”, și crede că „partea politică” trebuie să facă un pact în acest sens. 

Reformele la care România s-a angajat trebuie făcute. Unele nu sunt plăcute. Chiar mediul de afaceri, nu neapărat le îmbrăţişează, sectorul bugetar, nu neapărat le îmbrăţişează, dar va trebui să avem acest curaj şi să mergem accelerat spre reformă. Reformă economică, reformă bugetară, reforme structurale pe alte domenii, reforma energetică, pe zona de energie vedem ce înseamnă provocarea dependenţei de nişte lanţuri de aprovizionare care până acum patru luni ni se păreau foarte sigure pentru tot ce înseamnă omenire. Sunt provocări. Reformele nu se vor face dacă se rămâne la nivelul de emoţie. Aici eu sunt un pic mai, mă ştiţi, mai sincer. Dacă ne emoţionăm de fiecare dată nu vom face nicio reformă. Deci noi trebuie să fim toţi împreună raţionali şi să nu uităm ce obiective avem”, a detaliat ministrul.

„Un fel de linie roșie - <Nu renunțăm la reforme>”

Câciu a mai menţionat că apariţia invaziei Ruse în Ucraina a dus la „emoţie mare”, iar în prima parte au fost luate măsuri pentru sprijinul cetăţenilor ucraineni, dar un lucru a rămas „ca un fel de linie roşie”, faptul că „nu renunţăm la reforme”. De asemenea, acesta a spus că reformele se puteau face şi în „criza trecută”, cea generată de virusul SARS-CoV-2, dar „s-a lăsat puţin pedala”, astfel încât s-a „ajuns să facem PNRR pentru a ne obliga la reforme”.

În context, ministrul Finanţelor a precizat că nu se va renunţa la angajamentele pe care România şi le-a luat în faţa Comisiei Europene cu privire la procedura de deficit excesiv.

"Cvasitotalitatea analiştilor în perioada trimestrului I au spus că vom avea recesiune. Chiar am văzut analişti, reprezentanţi de bănci, care arătau cam cum va fi economia României şi iată că a fost creştere economică. După care evident, ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic şi-au schimbat prognozele. De aceea fac apel la raţiune. Sunt instrumente cu care poţi acţiona să te ţii consecvent de ceea ce ţi-ai propus. Nu vei avea neapărat rezultate în fiecare zi pozitive, dar dacă te ţii de drumul pe care te-ai angajat cu siguranţă rezultatele la final vor veni. [...] Mai trebuie să rămânem cu toţii împreună la chestiunea asta. Toţi împreună", a conchis Adrian Câciu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE