Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Capcanele amânării ratelor. De ce ar fi mai bine ca românii să își renegocieze împrumuturile direct cu banca

Amânarea ratelor la bănci de la 1 iulie, decisă în Coaliție, ar putea să fie, până la urmă, o măsură cu două tăișuri, avertizează analiștii și reprezentanții mediului de afaceri. Peste 9 luni, când facilitatea se va fi terminat, clienții băncilor vor ajunge să datoreze sume mai mari, în condițiile în care dobânzile sunt pe un trend de creștere. O măsură similară a funcționat și în perioada pandemiei, cu aproximativ 700.000 de beneficiari, însă atunci condițiile economice erau altele.

Amânarea ratelor pentru persoane fizice sau firme în noul context economic, cu inflație ridicată, este gândită pentru a ușura povara financiară a celor care nu mai fac față prețurilor mari. Deja inflația anuală a ajuns la 13,8%, iar în continuare estimările sunt de creștere. Măsura nu ar fi pentru toată lumea, ci numai pentru clienții care dovedesc băncilor că le-au crescut cheltuielile cu 25% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Adrian Câciu, ministrul Finanțelor: „Este vorba și de responsabilitate si de solidaritate. Ne manifestam solidaritatea de a veni cu un instrument, este un instrument, nu o obligatie, in favoarea celor care au credite.

Nu este prima oară când ar fi adoptată o asemenea măsură. Odată cu venirea crizei sanitare, autoritățile au decis să îi ajute pe românii cu împrumuturi. În primele luni de pandemie, aproape un milion de persoane au rămas fără un loc de muncă. Acum, reprezentanții mediului de afaceri și analiștii economici susțin că situația este diferită.

Radu Burnete, directorul Federației Patronale Concordia: „Acum ce vedem: inflația crește, dobânzile cresc, deci mi se pare o idee destul de proastă să incurajezi oamenii să iși amane ratele, iar peste 9 luni, când le vor relua, să aibă de-a face cu dobânzi și mai mari, cu un ROBOR și mai crescut, cu un IRCC care vine din urmă”.

Adrian Negrescu, analist economic: „Și mai gravă e situația pentru cei care se află la început de credit, când știm, rată reprezintă, din rată plătești cam 75% dobânda. Pentru aceștia, gândiți-va că rată va fi undeva la nivel cu 20-25% mai mare pt că luăm în calcul și dobânda la dobânda, și dobânda care crește, și aceste scumpiri ale creditelor care continuă”.

Ce recomandă analiștii economici

În aceste condiții, specialiștii cred că mai eficiente ar fi alte soluții, direct la bănci. Cu atât mai mult cu cât persoanele care au mai beneficiat de scutire în pandemie nu se mai califică acum.

Adrian Negrescu, analist economic: „Să mearga la banca sa isi renegocieze imprumuturile, sa mearga la CSALB sa obtina o rata mai mica, cu o dobanda fixa in urmatoarele luni, dar sa plateasca ceva, daca au venituri”.

Amânarea plății ratelor la bănci pentru românii şi companiile care au dificultăţi financiare a fost discutată deja cu guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu. De la Banca Națională va veni și metodologia pentru ordonanța de urgență.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE