Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Liderii europeni impun plafoane de preț pentru a face față creșterii costurilor alimentelor

Alimentele au atins prețuri record în toată Uniunea Europeană. Guvernele din Europa se luptă că găsească soluții pentru cea mai grea etapă din ultimii 50 de ani.

Potrivit Financial Times, pentru anumite state s-a impus plafonarea prețurilor pentru a face față creșterii costurilor alimentare.

Mai multe țări din Europa Centrală, cum ar fi Ungaria și Croația, au luat măsuri de plafonare a costului produselor de bază pentru a-i proteja pe cei mai vulnerabili, care tind să cheltuiască o mai mare parte din venituri pe alimente.

Grecia a limitat prețurile prin plafonarea marjelor de profit ale comercianților cu amănuntul la alimente și alte produse de bază.

Franța a negociat o înțelegere mai flexibilă cu magazinelee pentru a oferi o selecție de articole la cel mai mic preț posibil, un fel de „coș anti-inflație”.

Spania este una dintre cele câteva țări care au redus taxa pe valoarea adăugată la alimente. Altele, cum ar fi Italia, sunt supuse unor presiuni pentru a plafona costul produselor alimentare îndrăgite, cum ar fi pastele.

Prețurile alimentelor cu mult peste rata inflației

Potrivit Eurostat, prețurile alimentelor în UE au crescut cu 16,6% în anul care s-a încheiat în aprilie, cu mult peste rata inflației de 8,1%.

Unele dintre cele mai mari creșteri au fost înregistrate la costul alimentelor de bază, costul ouălor crescând cu 22,7% în această perioadă, al laptelui integral cu 25%, iar al zahărului cu 54,9%.

Un raport al Băncii Mondiale a cerut joi guvernelor europene să ofere mai multe “intervenții politice specifice și plase de siguranță socială” pentru a-i sprijini pe cei care suferă din cauza crizei costului vieții.

Cu toate acestea, Banca Mondială a subliniat faptul că controlul prețurilor și subvențiile sunt “suboptime, deoarece denaturează semnalele de preț pentru consumatori și producători”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE