Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Prețuri record la alimente în 2022 din cauza războiului din Ucraina și a secetei

Prețurile alimentelor au atins valori record în 2022, din cauza izbucnirii războiului din Ucraina și din cauza secetelor prelungite, corelate cu schimbările climatice.

Anul trecut, prețurile mondiale la alimente de bază, cum ar fi cerealele și uleiurile vegetale, au fost cele mai mari înregistrate vreodată, potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

Secetele din numeroase regiuni, cauzate de încălzirea globală, invazia Rusiei în Ucraina în luna februarie, dar și alți factori contribuie la alimentarea presiunii inflaționiste, care acutizează foametea la nivel mondial.

Câți oameni sunt afectați de creșterea prețurilor la alimente și energie

Joi, Programul ONU pentru Dezvoltare a raportat că alte 71 de milioane de persoane din întreaga lume se confruntă cu fenomenul sărăciei ca urmare a creșterii prețurilor la alimente și energie.

Indicele FAO al prețurilor la alimente, care urmărește modificările lunare ale prețurilor internaționale la produsele alimentare comune, a înregistrat o medie de 143,7 puncte în 2022, ceea ce înseamnă că prețurile la alimente au fost cu peste 14% mai mari decât media din 2021.

Acest lucru se adaugă unei creșteri de 28% a prețurilor mondiale la alimente înregistrată de FAO în același an.

Sistemul lor de stabilire a prețurilor se bazează pe cinci produse de bază importante, cum ar fi cerealele, carnea și zahărul.

Prețurile de anul trecut s-au mai atenuat în decembrie, scăzând cu 1,9%. Această scădere a fost determinată de o reducere a prețului uleiului vegetal, de așteptările privind creșterea producției de soia în America de Sud și de scăderea prețurilor la țiței.

Riscuri la aprovizionările viitoare

"O mai mare stabilitate a prețurilor la produsele alimentare de bază este binevenită după doi ani foarte schimbători", a declarat economistul-șef al FAO, Maximo Torero, într-un comunicat.

"Este important să rămânem atenți și să ne concentrăm în continuare pe diminuarea insecurității alimentare la nivel mondial, având în vedere că prețurile mondiale ale hranei rămân la niveluri ridicate, cu multe alimente de bază aproape de niveluri record și cu prețurile orezului în creștere, și încă multe riscuri asociate cu aprovizionările viitoare", mai spune acesta

Rusia și Ucraina, furnizori mondiali importanți de cereale

Invazia Rusiei în Ucraina a agravat actuala criză a prețurilor la alimente, întrucât ambele țări sunt furnizori mondiali importanți de grâu și cereale, în special pentru Africa, Orientul Mijlociu și Asia.

Un acord istoric încheiat în iulie a ușurat transporturile de alimente prin Marea Neagră, dar întreruperile în aprovizionare au condus prețurile la niveluri record, ceea ce a dus la creșterea inflației, a sărăciei și a insecurității alimentare în numeroase zone din țările în curs de dezvoltare.

Acest lucru s-a adăugat la șocurile climatice care au contribuit la apariția foametei în locuri precum Cornul Africii.

Etiopia, Somalia și Kenya au fost grav afectate de cea mai gravă secetă din ultimele decenii, cauzată de nivelul istoric scăzut al precipitațiilor, iar ONU a avertizat că unele zone din Somalia sunt afectate de foamete.

De asemenea, mii de oameni au murit deja din cauza secetei prelungite, care forțează familiile să își părăsească locuințele în căutare de hrană și apă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE