Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Tone de produse sunt colectate la Banca pentru Alimente și oferite persoanelor aflate în dificultate

Risipa alimentară este o problemă la nivel mondial, iar fenomenul este resimțit și în țara noastră, în condițiile în care aproximativ o treime dintre toate produsele din România ajung, anual, la coşul de gunoi sau sunt irosite. În acest context, de câțiva ani a apărut o rețea de bănci pentru alimente, care funcționează în cinci orașe din țară.

Produsele, colectate și redirecționate către ONG-uri

Banca pentru Colectarea și Distribuția Alimentelor este o asociație înființată în vara anului 2016 și reprezintă un serviciu social prin care se colectează și se distribuie gratuit bunuri de consum.

Concret, inițiativa constă în colectarea produselor alimentare și de igienă care din diverse motive și-au pierdut valoarea economică de piață și sunt redirecționate către sute de ONG-uri și centre care oferă sprijin persoanelor defavorizate, aflate în dificultate, fie că vorbim despre cămine pentru bătrâni, centre pentru minori, persoane cu dizabilități, victime ale traficului de persoane și violenței domestice sau familii fără posibilități financiare.

Ce produse ajung în depozite

Banca pentru alimente are mai multe filiale în toată țara, iar produsele care ajung într-un depozit sunt donate de hypermarketuri și supermarketuri, producători agro-alimentari, firme cu specific alimentar, cantine, restaurante sau hoteluri care au surplusuri alimentare.

Vorbim despre produse consumate doar într-o anumită perioadă a anului, produse aflate în apropierea datei de expirare, mostre gratuite, produse provenite în urma activităților de marketing și altele asemenea.

Printre altele, vorbim despre alimente precum orez, făină, cereale, pâine, conserve de carne și pește, ulei, unt, fructe și legume, lapte, dulciuri etc. Alte produse de igienă: săpun, detergent, pastă de dinți, dezinfectanți, scutece pentru cei mici etc.

La depozitul de la Otopeni, alimentele sunt depozitate și sortate, apoi pregătite spre a fi livrate către beneficiari. Există o hală pentru refrigerare în depozit, o hală cu temperatură controlată, dar și una cu temperatură ambientală și un spațiu pentru congelare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE