Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum ajută băncile de alimente românii care se luptă cu scumpirea hranei

Inflația a crescut, iar hrana de zi cu zi este tot mai scumpă. Pe fondul crizei economice, s-au înmulțit și în țara noastră solicitările către băncile de alimente. Acestea preiau hrana donată de magazine alimentare și de la unii producători agricoli și o redistribuie către persoanele cu venituri mici. În România există nouă astfel de bănci de alimente.

Alexandra Nagy are opt copii minori. Locuiește în satul arădean Mănăștur. Este casnică, iar soțul său lucrează cu ziua în construcții. Periodic, oprește o mașină în fața casei lor. Le aduce legume, fructe, lactate și chiar dulciuri pentru copii.

Pachetele provin de la Banca de alimente și sunt distribuite printr-un ONG.

”Vreo câteva zile îmi ajunge, dar ce să zicem, mai cumpărăm și noi din alocație, mai din salariul soțului (...) Dacă mai căpătăm, e bine, ne bucurăm, că și copiii se bucură”, spune femeia.

După aproape doi ani de când și-a început activitatea, Banca pentru Alimente din Timișoara a ajuns să lucreze cu 71 de asociații.

Câți oameni au fost ajutați?

420 de tone de produse alimentare au fost salvate și au ajuns la aproximativ 20.000 de beneficiari. Sunt ajutați și vârstinicii din cămine, copii aflați în centre de plasament, dar și alte persoane vulnerabile.

”De aproximativ jumătate de an-un an de zile, au început oamenii să spună: «Wow, mulțumim mult că ne aduceți, pentru că nu știm ce-am fi făcut, pentru că nu mai ajung banii, se scumpesc lururile, nu ne mai permitem să cumpărăm ce-am cumpărat înainte»”, a declarat Marius Sabău, coordonator al Centrului de zi pentru copii cu dizabilități din Carani, județul Timiș.

În câte județe funcționează Banca pentru Alimente din Timiș?

Banca Regională pentru Alimente din Timișoara a fost înființată în 2020. Deservește patru județe: Timiș, Arad, Caraș-Severin și Hunedoara. Alimentele colectate aici sunt redistribuite prin ONG-uri.

”Suntem săptămânal în legătură cu noi potențiali beneficiari, în special cu asociații. Le verificăm, vedem exact proiectul pe care îl au în lucru, ce număr de beneficiari au, cui se adresează. Este foarte important să cunoaștem realitățile în detaliu, și asta pentru că e o logică simplă: produsele alimentare vin din zona risipei alimentare sau de la donatori privați și trebuie să știm ce anume putem să donăm structurii respective”, a declarat Csaszar Hana, președinte al Băncii Regionale pentru Alimente din Timișoara.

Modelul Băncilor de alimente a fost preluat din statele occidentale. Acestea au fost inființate pentru a combate risipa alimentară și pentru a-i ajuta pe cei aflați în situații dificile.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE