Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Uniunea Europeană importă mai multe alimente decât exportă

UE importă mult mai multe alimente decât exportă, iar consumul nostru de alimente are un impact negativ asupra planetei, arată un nou raport WWF, publicat pe 23 mai.

UE consumă mai mult decât cota sa echitabilă, iar nivelurile noastre actuale ridicate de producție alimentară sunt posibile numai datorită importurilor masive de resurse.

Directorul Biroului european de politici al WWF declară că reducerea standardelor de mediu pentru creșterea producției de hrană nu este o soluție.

”UE nu ar trebui să se concentreze pe a produce mai mult, ci pe a produce și a consuma în mod diferit", a spus Ester Asin, directorul Biroului european de politici al WWF.

UE, magazin alimentar de lux

”Mai degrabă decât grânarul mondial, UE este, de fapt, magazinul alimentar de lux din lume, exportând produse destinate în primul rând consumatorilor mai bogați, iar nivelurile noastre ridicate de producție sunt atinse prin inputuri nesustenabile, importuri și utilizarea risipitoare a terenurilor", a declarat Jabier Ruiz, autorul principal al raportului.

Acesta a mai adăugat că ”UE are o factură socială și de mediu atât de mare, încât practic mâncăm lumea".

Raportul arată că:

  1. Modelul de comerț agroalimentar al UE se concentrează pe importul de produse brute cu valoare scăzută, cum ar fi cacao, fructele și boabele de soia, și pe exportul de produse de mare valoare,  cum ar fi vinul și ciocolata. Se aduce o contribuție pozitivă la economia UE, dar nu neapărat la aprovizionarea cu alimente la nivel mondial.
  2. Multe dintre produsele agroalimentare importate în UE sunt produse în detrimentul a milioane de hectare de păduri și alte ecosisteme naturale, alimentând schimbările climatice, pierderea biodiversității și nedreptățile sociale. UE rămâne al doilea cel mai mare importator de produse conectate cu defrișările tropicale.
  3. UE importă aproape de două ori mai multe fructe de mare decât produce, iar unele dintre aceste fructe de mare provin din regiuni tropicale. Comunitățile locale se bazează pe aceste stocuri de pește pentru proteine, dar se confruntă cu scăderea capturilor din cauza pescuitului excesiv și a schimbărilor climatice.
  4. UE produce mai multe produse de origine animală decât este recomandat pentru sănătatea noastră. Pentru a susține acest sector zootehnic supradimensionat, mai mult de jumătate din culturile de cereale pe care le cultivăm sunt folosite hrană pentru animale. Importăm cantități mari de soia și alte furaje.
  5. UE risipește cantități mari de alimente în fiecare an, estimate la 173 kg de alimente pe persoană. Se estimează că până la 15 % din producția totală de alimente se pierde în timpul sau la scurt timp după recoltare în fiecare an.
  6. Există un apetit pentru schimbare din partea consumatorilor din UE. Trei din cinci europeni doresc să mănânce mai durabil, iar trei din patru doresc ca legislația UE să garanteze că toate produsele vândute în UE nu duc la pierderea biodiversității.
  7. Întreprinderile din sectorul alimentar se implică din ce în ce mai mult în producția de alimente pozitive din punctul de vedere al naturii, în agricultura regenerativă și în standarde mai ridicate de bunăstare a animalelor. În prezent, aproximativ 14,6 milioane de hectare de teren din UE și Regatul Unit – 8,1 % din suprafața agricolă totală – sunt cultivate ecologic de aproape 350 000 de producători, iar piața alimentelor ecologice din UE s-a dublat ca valoare din 2010.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE