Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Loviți în plin de valul de scumpiri. Pensionară: „O să renunțăm la mâncare sau nu ne mai ducem la doctor”

România este lovită de cea mai mare inflație din ultimii 20 ani, potrivit Institutului Național de Statistică. Scumpirile au atins un nivel record. Gazele costă aproape dublu față de primăvara trecută și au creat un efect de domino. Cea mai ieftină motorină costă acum 8 lei și 70 de bani, cu 36% mai mult decât în urmă cu un an. Românii care au veniturile mai mici povestesc că au tăiat din cheltuielile cu mâncarea, circulă cu transportul în comun sau renunță la vacanțe.

Olimpia a lucrat o viață întreagă ca gestionară. Acum are o pensie de 1.500 de lei și încearcă din răsputeri să facă față cheltuielilor și utilităților.

Olimpia, pensionară: „Deci nu putem să ne mai odihnim că nu știm ce gaze, ce facturi, ce lumină, nu știm dacă putem să plătim. Și atunci o să renunțăm la mâncare sau nu ne mai ducem la doctor, că și acolo ne costă bani. Am crescut 3 copii și nu mi-am făcut griji că nu pot să dorm noaptea că n-am ce să le dau de mâncare la copii”.

În aceeași situație este și Florica. Povestește că a renunțat în a își mai cumpăra haine, așa că banii pe care îi cheltuia pe articole vestimentare preferă să îi dea pe medicamente sau alimente.

Florica, pensionară: Cele mai mari scumpiri au fost la cartofi și fructe! Pieptul de pui a ajuns la 26 de lei! Anul trecut erau mult, mult mai ieftine erau în jur de 12-13 lei. Dacă a ajuns un litru de ulei să coste 12-13 lei aici în Economat...

Alții spun că renunță la calitatea produselor pe care le folosesc. Aleg produse de îngrijire corporală mai ieftine și de o calitate inferioară.

Ecaterina, pensionară: „Nu îți mai permiți să îți iei o cremă pentru întreținere corporală. Găsești ce e mai ieftin și cel mai prost calitativ”.

Alți pensionari își fac deja griji și calcule pentru toamna și iarna următoare.

Pensionar: „Va urma, va fi foarte greu la gigacalorie, la încălzire! Am ieșit noi din iarnă, dar vine toamna imediat”.

Datele INS arată că de la începutul anului, inflația a fost pe un trend de creștere. În ianuarie era la pragul de 8,4%, în februarie era de 8,5%, în martie deja sărise pragul de 10 procente, iar acum a atins nivelul record de 13,8%.

Ce produse s-au scumpit mai mult

Cel mai mult s-au scumpit cartofii, uleiul alimentar, mălaiul, pâinea, făina și ouăle. Asta în timp ce gazul s-a scumpit semnificativ, aproape și-a dublat valoarea. Pe același trend sunt și carburanții, cât și energia termică.

Andreea Gurban, jurnalist Euronews: „Datele INS arată că anul trecut am fi plătit 19 lei pentru un kg de cartofi, făină, mălai, 1 litru de ulei, cofraj cu 30 de ouă și o pâine. Anul acesta pentru aceleași produse vom plăti 38 de lei și 50 de bani, adică mai mult decât dublu”.

Situația este complicată peste tot în lume. Statele Unite înregistrează cea mai mare rată a inflației din ultimii 40 de ani, iar în Uniune sunt cele mai mari scumpiri de când există euro, de peste 7%, în medie.

Lituania și Estonia au avut cele mai mari rate ale inflației în martie, în jur de 15%, Spania și Bulgaria, de 10%, iar Germania a înregistrat o inflație de 7,6%, conform ultimelor date Eurostat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE