Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum citim corect etichetele alimentelor. „A se utiliza până la data de” nu înseamnă că trebuie să aruncăm mâncarea

Pe măsură ce în întreaga lume se conștientizează problema risipei de alimente, un nou factor influențator atrage atenția: eticheta cu mențiunea „a se consuma de preferință înainte de”.

Înainte de achiziționarea unui produs, consumatorii sunt sfătuiți să verifice termenul de valabilitate. Însă, de cele mai multe ori, eticheta nu este citită corect sau înțeleasă, iar oamenii cred că alimentele respective nu mai sunt bune de consumat.

Producătorii au folosit aceste etichete timp de zeci de ani pentru a estima gradul maxim de prospețime. Spre deosebire de etichetele cu mențiunea „a se consuma până la”, care se găsesc pe alimentele perisabile, cum ar fi carnea și lactatele, etichetele „a se consuma de preferință înainte de” nu au nimic de-a face cu siguranța și pot încuraja consumatorii să arunce alimente care pot fi consumate fără probleme.

Uniunea Europeană este așteptată să anunțe o revizuire a legilor sale privind etichetarea până la sfârșitul acestui an și se ia în considerare eliminarea totală a acestora.

Diferența dintre etichete

Termenul de valabilitate se referă la data stabilită de producător până la care un aliment își păstrează caracteristicile specificice inițiale, se explică pe site-ul InfoCons.

„A se utiliza până la data de” înseamnă că produsul poate fi consumat în condiţii de siguranţă doar până la data indicată pe ambalaj. În această categorie intră mai ales produsele din carne și pește.

„A se consuma, de preferinţă, până la data de” indică data până la care produsul se menţine în stare optima. Acestea pot fi consumate în continuare și în condiții de siguranță și după depășirea datei inscripționate. Aici intră pastele făinoase, uleiul, orezul.

Câte alimente risipim într-un an

Organizația Națiunilor Unite estimează că 17% din producția globală de alimente este risipită în fiecare an, potrivit AP.

În Statele Unite, până la 35% din alimentele disponibile rămân neconsumate, potrivit ReFED, o organizație non-profit cu sediul în New York care studiază risipa de alimente. Acest lucru înseamnă multă energie irosită: apa, pământul și forța de muncă care intră în producția de alimente, dar și emisii mai mari de gaze cu efect de seră atunci când alimentele nedorite ajung la gropile de gunoi.

Există multe motive pentru care alimentele se irosesc, de la porțiile mari până la respingerea de către clienți a produselor imperfecte. Dar ReFED estimează că 7% din risipa de alimente din SUA, sau patru milioane de tone anual, se datorează confuziei consumatorilor cu privire la etichetele cu termenul de valabilitate.

Din 2019, Food and Drug Administration, care reglementează aproximativ 80% din alimentele din SUA, a recomandat producătorilor să folosească etichetele „a se consuma de preferință dacă este folosit până la” pentru prospețime și „a se utiliza până la” pentru produsele perisabile, pe baza unor sondaje care arată că oamenii înțeleg aceste fraze.

Dar efortul este voluntar, iar limbajul de pe etichete continuă să varieze foarte mult. Un sondaj publicat în iunie de cercetătorii de la Universitatea din Maryland a descoperit cel puțin 50 de etichete de dată diferite folosite pe rafturile magazinelor alimentare din SUA și o confuzie generalizată în rândul clienților.

Clienții sunt încurajați să-și folosească simțurile

„Corpurile noastre sunt foarte bine echipate pentru a recunoaște semnele de descompunere, atunci când alimentele au depășit punctul de comestibilitate. Am pierdut încrederea în aceste simțuri și am înlocuit-o cu încrederea în date”, a declarat Dana Gunders, director executiv al ReFED.

Unele lanțuri de magazine alimentare din Marea Britanie încurajează în mod activ clienții să își folosească simțurile. Morrisons a eliminat în ianuarie datele de pe majoritatea produselor de lapte de marcă din magazine și le-a înlocuit cu o etichetă „a se consuma de preferință înainte de”. Co-op, un alt lanț de magazine alimentare, a făcut același lucru cu iaurturile sale de marcă.

Marile lanțuri de magazine, precum Waitrose, Sainsbury's și Marks & Spencer, au eliminat recent etichetele cu mențiunea „a se consuma de preferință înainte de” de pe fructele și legumele preambalate.

În Statele Unite există un impuls din ce în ce mai mare pentru a standardiza limbajul de pe etichetele cu data de expirare pentru a ajuta la educarea cumpărătorilor cu privire la risipa de alimente.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE