Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Lumea la un pas de o criză alimentară. Pandemia şi războiul din Ucraina au crescut preţurile produselor

Publicat de: Sabina Coman

Războiul din Ucraina, schimbările climatice și inflația prevestesc o criză alimentară la nivel mondial. Acesta a devenit unul dintre subiectele principale de discuție între liderii lumii. Oficiali de la Națiunile Unite, Banca Modială, Banca Marii Britanii sau din Parlamentul European cer măsuri urgente care să stimuleze agricultura și să stopeze creșterea prețurilor. În caz contrar, oamenii din țările mai puțin dezvoltate pur și simplu nu vor mai avea ce să mănânce, iar țările dezvoltate sau în curs de dezvoltare se vor confrunta cu creșteri de prețuri fără precedent.

Cum vor fi afectați românii

Efectele crizei alimentare se resimt deja în România prin creşterea continuă a preţurilor. Probleme ar putea apărea și în ceea ce privesc importurile. Țara noastră importă peste 50% din alimentele comercializate.

„Ne paște perspectiva crizei alimentare. În primul rând discutăm de o criză alimentară la nivelul Uniunii Europene, pe de-o parte, și la nivel global pe de altă parte. În același timp, trebuie să fim foarte atenți, când vorbim de criză alimentară, când ne referim la accesibilitatea la alimente din prisma prețului.”, a explicat Daniel Buda, europarlamentar PPE.

Omul de rând va suporta cu greu aceste schimbări. Din acest motiv, europarelamentarul recomandă românilor să apeleze la modalități de reducere a risipei alimentare.

„Pentru omul de acasă, înseamnă un lucru foarte simplu. Să își cultive terenurile, pentru că este foarte important să facă acest lucru. Să își îngrijească culturile, la un nivel cât se poate de ridicat, să obțină producții cât mai bune. Și în același timp, pentru toți românii este foarte important să reducem risipa alimentară”, a adăugat Daniel Buda.

„Cred că va fi o criză în două aspecte. Va fi o parte de criză care va însemna penurie de alimente care nu cred că se va simți în România sau, în orice caznu cred că se va simți ca în alte state pentru că noi avem o agricultură care produce foarte mult și pe de altă parte ar putea fi o criză de prețuri. Să ajungem la o situație în care inflația să devină atât de mare, încât un număr foarte mare de români să nu își mai poată permite să achiziționeze alimente.”, a explicat Carmen Avram, europarlamentar S&D.

Prețurile la mâncare au explodat peste tot în Europa

România nu este singura țară din UE care se confruntă cu creșterea prețurilor la alimente. Inflația a accelerat creșterea prețurilor la produselor de bază în toată Europa și nu numai, dar problema este deosebit de gravă în Europa Centrală și de Est.

„Aș vrea să știe românii că nu suntem singuri în asta. Creșterile de prețuri se simt și-n Belgia, și-n Franța, peste tot în Europa și sutuația este complicată în toată UE. Ce trebuie noi să facem este să ne grăbim să înființăm fabrici care să producă materia primă. (...) România trebuie să devină independentă de importuri.”, a declarat Carmen Avram, europarlamentar S&D.

Cum se explică această situație?

Rusia a blocat porturile de la Marea Neagră și implicit exporturile. Prin urmare, 30 la sută din necesarul mondial de grâu, nu mai ajunge la țările importatoare. Iar previziunile sunt și mai rele pentru că Ucraina va produce cu 35 la sută mai puțin grâu anul acesta, din cauza războiului.

„La Bruxelles, ne gandim acum la masuri pe termen scurt prin care sa ne asiguram ca toate terenurile care pot fi cultivare sunt cultivate, inclusiv in Ucraina, ca stocurile de cereale disponibile în Ucraina pot și asheminate spre zonele din lume care au nevoei de asta si apoi pe termen mediu, pentru ca ne asteptam ca efcetele acestui razboi, indiferent cand se termina el, pe termen mediu ne gandim ce masuri putem lua ca sa asiguram imputurule necesare ptr ca productia agricola sa poata sa fie realizata si anul urmator.”, a explicat Dacian Cioloș.

Totuși, până când aceste probleme își vor găsi rezolvare, evoluția prețurilor va rămâne una îngrijorătoare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE