Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Porturile ucrainene de la Marea Neagră sunt închise din cauza războiului. Pentru a preveni accentuarea crizei alimentare, este necesară deblocarea acestora. Uniunea Europeană caută soluții pentru a asigura transportul de grâne și de produse alimentare.

Exporturile din țara care produce până la jumătate din cantitatea de semințe de floarea soarelui din lume și o zecime din cea de grâu au fost grav afectate de invazia Rusiei în Ucraina.

Comisia Europeană a anunțat deja o strategie de solidaritate. Se încearcă deblocarea granițelor Ucrainei și creșterea transportului pe căi rutiere și feroviare, pentru a exporta cereale ucrainene.

Germania și-a pus infrastructura feroviară la dispoziția Uniunii Europene, pentru a transporta cantități mai mari de produse agricole din Ucraina. Acestea urmează să ajungă către porturi mai sigure, din Marea Nordului și Marea Adriatică.

„Acum ne confruntăm cu o nouă provocare, care este mai degrabă de natură economică. Încercăm să ajutăm alimentele din Ucraina și Moldova să ajungă pe piețele globale de destinație, pentru că dorim să prevenim orice criză în alte părți ale lumii, cauzată de faptul că aceste țări nu pot exporta. Și aceasta este o imensă provocare logistică.”, transmite Adina Vălean, comisar UE pentru transport.

Experții avertizează și despre un posibil efect în cascadă. Sunt așteptate deciziile Indiei și Indoneziei, care au spus că vor bloca exporturile de ulei de palmier. Temerile de insecuritate alimentară determină guvernele să pună accent pe hrănirea copiilor. Toate acestea au contribuit la creșterea prețurilor la alimente.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE