Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Prețul grâului a crescut după ce India a interzis exportul de cereale

Războiul din Ucraina, dar și condițiile meteo nefavorabile din mai multe regiuni ale lumii, au provocat o adevărată explozie a prețurilor la cereale pe piața internațională. Anunțul Indiei a adus îngrijorări privind o posibilă criză globală și că populația mai multor țări riscă să sufere de foame.

După ce India a anunțat, la sfârșitul săptămânii trecute, că va restricționa exporturile de grâu, bursele de cereale au explodat. Prețul grâului a atins luni, în Europa, maximul istoric de  438 de euro pentru o tonă, comparativ cu recordul anterior de 422 de euro, înregistrat pe 7 martie. Iar față de situțaia din toamna anului trecut, prețurile au crescut cu peste 50 la sută. Evoluții similare sunt înregistrate și pe piața americană.

Situația în Ucraina

Calmarea piețelor ar fi posibilă, dar pentru aceasta este nevoie de deblocarea porturilor ucrainene, susțin economiștii. Potrivit autorităților ucrainene, în porturile din țară sunt blocate circa 4,5 milioane de tone de grâu, iar continuarea agresiunii rusești ar putea genera adevărate crize în țările dependente de importurile din Ucraina.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a declarat că  tot mai multe state din lume realizează că Rusia, prin blocarea porturilor și continuarea războiului, va provoca o criză alimentară colosală, care va pune zeci de state în fața pericolului foametei.

Estimări ale guvernului de la Kiev arată că zilnic, din cauza blocadei, Ucraina pierde câte 170 de milioane de dolari. Dacă până la război țara exporta lunar în jur de 5 milioane de tone de grâu, în martie s-a reușit livrarea a doar 200 de mii de tone.

De asemenea, Kievul acuză Moscova că a furat deja peste 400 de mii de tone de grâu din teritoriile ocupate. Subiectul reluării exporturilor din Ucraina a fost unul central și la întâlnirea de luni a miniștrilor de externe ai Uniunii Europene. După reuniune, Josep Borrell, Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, a spus că Uniunea se va implica pentru a ajuta Ucraina să-și exporte grâul blocat în porturi.

G7 își prezintă îngrijorările

„Noi trebuie să ajutăm Ucraina să producă și să exporte cereale. Depozitele Ucrainei sunt pline, iar ei nu pot exporta aceste grâne. Au nevoie să fie eliberate capacitățile de stocare, ca să poată primi recolta următoare. De aceea, noi lucrăm ca să-i ajutăm ca aceste cereale să fie transporte cu trenurile prin coridoarele solidarității,”  a declarat Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate.

 „Și G7 a avertizat sâmbătă că războiul din Ucraina provoacă o criză alimentară și că sunt necesare măsuri urgente pentru a debloca depozitelor de cereale din Ucraina. Circa 50 de milioane de oameni, în special în Africa și Orientul Mijlociu, riscă să se confrunte cu foametea în lunile următoare. Prin urmare, țările G7 s-au angajat  să întreprindă o serie de măsuri pentru stabilizarea piețelor, inclusiv prin neadmiterea de stocuri excesive de alimente în statele membre,” a declarat Annalena Baerbock, ministrul german de Externe.

Poziția Rusiei

Pe de altă parte, Rusia aruncă toată vina pe Occident și spune că tocmai țările occidentale, prin aplicarea de sancțiuni Moscovei, sunt responsabile de noua criză.

 „Anume aceste sancțiuni, în mare parte, provoacă criza globală. Autorii lor, care se conduc de ambiții lipsite de viziune, exagerate și rusofobe, lovesc în propriile interese naționale, economii și în bunăstarea cetățenilor săi”, a declarat Vladimir Putin, președintele Rusiei.  

Securitatea alimentară este și pe agenda autorităților americane. Miercuri, secretarul de stat Anthony Blinken,  va organiza la ONU o  nouă reuniune ministerială legată de criza de pe piața produselor alimentare.  De asemenea, administrația de la Washington lucrează la elaborarea unui pachet de intervenție în mărime de 11 miliarde de dolari pentru prevenirea riscurilor legate de securitatea alimentară, a anunțat ambasadorul american la ONU, Linda Thomas-Greenfield.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE