Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Prețurile alimentelor au atins cel mai înalt nivel din ultimii 18 ani

Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură care măsoară periodic modificările de prețuri la cereale, uleiuri, lactate, carne și zahăr arată că acum indicele global este aproape triplu față de acum 18 ani.

Food Price Index arată că indicele global înregistrat la alimente în martie 2022 a fost unul istoric, ajungând la 158,5 puncte.

Realitatea se vede în hipermarketuri și în piețe, locul unde oamenii își cumpără cu porția alimente de bază, din cauza banilor.

Reporter: ”Cum vi se par prețurile?”

Cumpărător: ”Foarte mari!”

Reporter: ”La ce ați sesizat scumpiri?”

Cumpărător: ”La roșii, cartofi, castraveți!”

Reporter: ”Acum 10-12 cum erau prețurile alimentelor?”

Cumpărător: ”Mai mici, erau mai mici!”

Din datele Institutului Național de Statistică rezultă că dacă facem o comparație cu prețurile din 2010 și până în prezent observăm că unele produse alimentare și-au majorat substanțial valoarea.

O pâine albă costa acum 12 ani 1 leu, în timp ce astăzi ajunge la 2 lei și 70 de bani, așadar scumpirea este de 170%. Un cofraj cu 10 ouă costa 3 lei, în timp ce astăzi ajunge la 10 lei, iar o sticlă de ulei de 1 l costa 5 lei, în timp ce acum a ajuns la 10 lei și 50 de bani, așadar o scumpire de 110%. 11.53

Comercianții spun că numărul clienților s-a redus de la un an la altul, pentru că posibilitățile financiare sunt limitate.

Reporter: ”Mai țineți minte cum erau prețurile acum 10-12 ani?”

Cumpărător: ”Era un leu kg! E vai de noi!”

Pe fondul conflictului militar din Ucraina, a blocajului exporturilor și a crizei de materie primă, prețurile alimentelor au explodat. Specialiștii se așteaptă la o temperare a indicelui global în următorul trimestru, dar în ultimul trimestru al acestui an se așteaptă din nou la o creștere.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE