Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Țările de la care România are de primit bani. Irak-ul este cel mai mare datornic

La 32 de ani distanță, țările prietene regimului ceaușist încă mai au de plătit datorii de aproape șase sute de milioane de dolari. Unele ne dau banii cu țârâita, altele refuză pur și simplu.

Pe vremea comunismului, țările acestea erau numite țări prietene. Timpul ne-a arătat că uneori e bine să nu faci afaceri cu prietenii, dacă vrei să mai vezi și banii înapoi.

Irak, cea mai mare datorie

Începem cu cel mai mare datornic, Irak. 296 de milioane de dolari are România de recuperat de aici. Înainte de 1989, România a investit mai bine de 2,5 miliarde de dolari în acest stat: sonde de petrol, infrastructură de transport, fabrici, agricultură. Ceaușescu și Sadam Hussein erau prieteni. 80% din această datorie a fost ștearsă, iar din 2005 Irakul plătește tranșe anuale României, dar mai are de achitat aproape 30 de milioane de dolari, iar acesta este un caz fericit, în care datoria e recunoscută și se plătește.

În Sudan, situația e cu totul altfel. România a construit fabrici, infrastructură și chiar clădirea Parlamentului țării, dar, între timp, Sudanul a trecut prin momente tulburi, s-a despărțit în două state, acolo e război civil și foamete, așa că slabe șanse să mai recuperăm cei 170 de milioane de dolari.

Chiar și pandemia a influențat aceste datorii. Mozambic a fost scutit de la plata datoriilor, în baza amnistiei internaționale, așa că mai avem de încasat opt milioane de dolari.

12 țări au o datorie de peste 500 de milioane de dolari la România

Lista este mai lungă, sunt 12 țări, care au în total o datorie de peste 500 de milioane de dolari la România, de acum 32 de ani.

Foarte interesant este cazul Cubei. 1,6 miliarde de ruble transferabile, echivalentul a 23 de milioane de dolari, e datoria acestei țări către România, provenită dintr-o investiție într-o uzină de procesare, însă Cuba de astăzi nu mai este Cuba lui Fidel Castro, prieten cu Ceaușescu, așa că autoritățile de acolo refuză categoric să mai returneze ceva. Chiar în ciuda unei vizite făcute de Eugen Teodorovici și Sorina Pintea în 2018, care anunțau că vom primi tratament revoluționar anti-cancer din Cuba în baza acestei datorii, nu s-a concretizat nimic.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE