Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucraina: fermierii nu mai au unde să depoziteze cerealele

În ciuda recoltei reduse din 2022, fermierii ucraineni nu mai au spații de depozitare libere pentru cereale. Cauza este dificultatea exportării stocurilor deja existente, în contextul războiului, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Cum se prezintă situația

Ministerul Agriculturii de la Kiev a declarat că Ucraina exporta până la 6 milioane de tone de cereale și oleagionoase pe lună. Transportul se realiza prin porturile maritime, însă acum acestea sunt blocate de război. În luna martie, exporturile Ucrainei au scăzut până la 200.000 de tone.

Pentru că nu mai putea realiza exportul prin porturile de la Marea Neagră și Marea Azov, calea ferată a fost cea mai la îndemână soluție pentru transportul bunurilor.

Însă, în perioada Sărbătorilor Pascale, acest lucru nu mai este posibil. Din cauza acumulării de marfare la punctele de trecere a frontierelor și a închiderii granițelor, Ucraina este nevoită să restricţioneze, temporar, livrările pe calea ferată spre România și Polonia.

Din cauza stocurilor care nu pot fi livrate nu există spațiu pentru noile culturi.

”O cantitate estimată la 15 milioane de tone de cereale nu îşi va găsi locul în silozurile din Ucraina", a spus Jakob Kern, coordonatorul Programului Alimentar Mondial (WFP) pentru situaţii de urgenţă în criza ucraineană.

Tot acesta a declarat că 20% din suprafeţele cultivate cu cereale din Ucraina nu vor fi recoltate până în luna iulie. Suprafețele care au fost însămânţate cu cereale de primăvară vor fi cu o treime mai mici decât de obicei.

Urmările

În cazul în care Ucraina nu reușește să exporte cantitatea actuală de cereale, cei care vor resimții efectele directe sunt fermierii. Aceștia nu-și vor putea achita costurile de recoltare și nici să însămânțeze pământurile pentru anul următor.

Efectele vor fi resimțite la nivel mondial, nu doar local. Lipsa cerealelor din Ucraina duce la o creștere a prețurilor alimentelor. În prezent, Programul Alimentar Mondial alocă în fiecare lună cu 70 de milioane de dolari mai mult decât anul trecut, pentru a cumpăra aceeași cantitate de alimente.

 

Ucraina se află în top 3 exportatori mondiali de porumb, orz și semințe de floarea soarelui și este al cincilea exportator de grâu. În 2021, producția de grâu a fost de aproximativ 40 de milioane de tone și 50 de milioane de tone adunate din celelalte trei culturi.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE