Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Raport | UE risipește aproximativ 153 de milioane de tone de alimente în fiecare an

UE risipește mai multe alimente decât importă, potrivit unui nou raport care a constatat, că în fiecare an, că oamenii risipesc aproximativ 153 de milioane de tone de alimente.

Acest lucru este echivalent cu aproximativ jumătate din exporturile de grâu ale Ucrainei.

„Risipa alimentelor este un cost enorm pentru oameni. Este vorba despre aproximativ 143 de miliarde de euro care se duc pe risipa alimentară.”, a declarat Martin Bowman, Senior Policy and Campaigns Manager la Feedback EU.

El a adăugat: „Acest lucru este cu adevărat important pentru a preveni criza climatică. Cel puțin 6% din emisiile UE provin din risipa alimentară. Și după cum știm, schimbările climatice sunt și una dintre cauzele crizei.”

Risipa alimentară: o chestiune economică, ecologică și etică

Alimentele pierdute sau risipite contribuie la schimbările climatice, având o amprentă de carbon la nivel global de aproximativ 8% din totalul emisiilor cu efect de seră antropogene globale. Reprezintă o risipă de resurse limitate, precum pământ, energie și apă de-a lungul întregului ciclu de viață al produselor. Pentru fiecare kilogram de alimente produse, sunt eliberate în atmosferă 4,5 kg de CO2, potrivit europarl.europa.eu.

Risipa de alimente are nu numai costuri sociale, economice și de mediu ridicate, ci și consecințe etice. Conform Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite, 793 de milioane de oameni din lume sunt subnutriți. Conform Eurostat, în 2014, 55 milioane de persoane (9,6% din populația UE) nu își permiteau o masă de calitate o dată la două zile.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE