Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

EXCLUSIV. Șefa FMI: Inflația este o problemă majoră în UE

Inflația mare reprezintă principala problemă a zonei euro, care ar putea să afecteze creșterea economică, dar și nivelul de trai al populației. Avertismentul vine de la șefa Fondului Monetar Internațional, care a acordat un interviu pentru Euronews.

Chiar dacă FMI recunoaște că economia zonei euro a dat dovadă de o rezistență remarcabilă după invazia Rusiei în Ucraina, dar și celui mai mare șoc comercial din ultimele decenii, fondul avertizează că activitatea economică este slăbită, iar inflația, „deși scade treptat", rămâne ridicată.

”Cel mai important lucru pentru Europa este să controleze inflația. De ce? Pentru că inflația este rea pentru creștere și reprezintă o taxă pentru cei săraci. Când privim pe termen mediu și lung, esențial pentru Europa este să stimuleze mai multă inovație și să creeze mai mult dinamism. Există căi pentru a face acest lucru, completând uniunea bancară și avansând pe calea uniunii piețelor de capital. Faceți ca activele financiare ale Europei să fie destul de importante,” a declarat Kristalina Georgieva, directorul general al FMI.

Inflația, peste ținta băncii centrale

Șefa FMI recunoaște că cea mai mare îngrijorare a sa pentru zona euro este o perioadă prelungită de inflație ridicată, care ar putea avea un impact negativ asupra creșterii economice. Cele mai recente proiecții ale organizației monetare arată că inflația va rămâne peste ținta băncii centrale până la jumătatea anului 2025.

”UE este un actor foarte important. La nivel mondial, economia europeană, dacă luăm toți cei 27 de membri, este compatibilă cu Statele Unite. Cu siguranță este compatibilă cu China. Cum este Europa? Continuă să împingă. Respectă regulile OMC. Coordonarea și cooperarea pentru a reduce costurile fragmentării sunt importante. Și să nu uităm că multe dintre economiile europene sunt economii mici și deschise. Dacă subminăm motorul de creștere, care este comerțul, acest lucru ar avea efecte negative asupra cetățenilor europeni,” a spus Kristalina Georgieva, directorul general al FMI.

După ce anul trecut inflația în Uniunea Europeană a depășit nivelul de 10%, acum dă semne de temperare. Banca Centrală Europeană prognozează pentru acest an o inflație medie de 5,4%, care va scădea la 2,2% până în 2025. Cu toate acestea, prognoză este în continuare mai mare decât țintita Băncii Centrale de 2%.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE