Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Inflația în zona euro scade din nou la o singură cifră, iar tendința de scădere continuă

Inflația anuală în zona euro s-a situat la 9,2% la sfârșitul lunii decembrie, potrivit unei estimări rapide publicate vineri dimineață de Eurostat.

Inflația a început să se relaxeze în noiembrie, dar s-a situat în continuare la 10,1%.

Aceasta survine în condițiile în care prețurile la gaze, unul dintre principalii factori care au stat la baza inflației record de anul trecut, au revenit la nivelurile de dinainte de război, pe fondul unei temperaturi neobișnuit de ridicate.

Deși vestea poate fi privită ca o evoluție pozitivă, rata inflației din zona euro reprezintă de aproape cinci ori ținta de 2% stabilită de Banca Centrală Europeană.

Inflația în țările din UE

În majoritatea statelor membre care folosesc euro ca monedă, inflația a scăzut în ultima lună, cu o scădere accentuată în Germania, de la 11,3% în noiembrie la 9,6% în decembrie.

Spania (5,6%), Luxemburg (6,2%) și Franța (6,7%) au înregistrat cele mai scăzute rate ale inflației din întregul bloc, în timp ce Letonia (20,7%), Lituania (20%) și Estonia (17,5%) au înregistrat din nou cele mai ridicate niveluri.

Inflația energiei a scăzut puternic, de la 34,9% în noiembrie la 25,7% în decembrie, în timp ce alimentele proaspete au înregistrat o contracție mai moderată, de la 13,8% la 12,% în ultima lună.

Cu toate acestea, inflația de bază, care exclude prețurile volatile ale energiei, alimentelor și tutunului și, prin urmare, oferă o imagine mai exactă a stării economiei, a crescut de la 5% în noiembrie la 5,2% în decembrie.

În total, nouă din cei 19 membri ai zonei euro rămân la o inflație cu două cifre. Croația, care a adoptat euro la începutul anului 2023, nu a fost inclusă în calcul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE