Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Inflația în zona euro a urcat la un nou record de 10,7% în octombrie

Se estimează că inflația în zona euro a atins un nou nivel record de 10,7% în octombrie.

Dacă va fi confirmată mai târziu în noiembrie de Eurostat, agenția oficială de statistică a blocului comunitar, aceasta ar fi prima dată când inflația va depăși pragul de 10%.

Creșterea a fost alimentată de prețurile la energie care, potrivit estimărilor Eurostat, au fost cu 41,9% mai mari decât în aceeași lună a anului trecut. Între timp, se crede că prețurile la alimente, alcool și tutun au crescut cu 13,1% de la an la an.

Inflația a fost de 9,9% în septembrie.

A treia majorare a dobânzilor

Banca Centrală Europeană, al cărei mandat este de a menține inflația în zona euro la un nivel apropiat de 2%, a renunțat în vară la mai mult de un deceniu de rate negative ale dobânzii, în încercarea de a limita creșterea prețurilor.

Săptămâna trecută, aceasta a anunțat a treia majorare a ratelor sale de dobândă, potrivit Euronews.

Băncile centrale își folosesc ratele dobânzilor pentru a face banii mai scumpi sau mai puțin scumpi, pentru a stimula sau a limita cheltuielile, deoarece influențează direct ratele pe care băncile comerciale le oferă gospodăriilor și întreprinderilor. Astfel de majorări sunt de așteptat și în lunile următoare.

Noi majorări și în lunile următoare

BCE a prezis că alte astfel de majorări sunt de așteptat în lunile următoare, deoarece „inflația rămâne mult prea ridicată și va rămâne peste ținta [de 2%] pentru o versiune extinsă”.

Șefa BCE, Christine Lagarde, a avertizat, de asemenea, că activitatea economică din zona euro probabil „a încetinit semnificativ în al treilea trimestru al anului și ne așteptăm la o nouă slăbire în restul acestui an și la începutul anului viitor”.

Prognoza sa a venit la doar o zi după ce șefa Fondului Monetar Internațional (FMI) a oferit propria predicție sumbră, potrivit căreia jumătate dintre țările din zona euro ar putea intra în recesiune în următoarele luni.

O recesiune este definită, în general, ca două trimestre consecutive de creștere negativă a PIB-ului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE