Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

BCE anunță cea mai mare majorare a dobânzii, pentru a lupta împotriva inflației

Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat joi o majorare record a ratei dobânzii, în încercarea de a înăbuși inflația record în zona euro. Cele trei rate ale dobânzii cheie ale BCE au fost majorate fiecare cu 75 de puncte de bază.

Menținerea inflației sub control

„Acest pas major prelungește tranziția de la nivelul predominant extrem de acomodativ al ratelor de politică monetară la niveluri care vor asigura revenirea în timp util a inflației la ținta de 2% a BCE pe termen mediu”, a declarat Consiliul de conducere al băncii într-un comunicat.

De asemenea, a semnalat piețelor că „în următoarele câteva reuniuni, Consiliul guvernatorilor se așteaptă să crească în continuare ratele dobânzilor pentru a reduce cererea și pentru a se proteja împotriva riscului unei schimbări persistente în sus a așteptărilor inflaționiste”.

Mișcarea vede BCE să urmeze pe urmele politicii Rezervei Federale a SUA, care a efectuat două majorări jumbo ale ratei de 0,75 puncte în iunie și iulie. De asemenea, vine la puțin peste o lună după ce BCE a operat prima sa creștere în 11 ani cu o 0,5% mai mare decât se aștepta.

Președintele BCE, Christine Lagarde, a subliniat în timpul unei conferințe de presă că orice creștere suplimentară a ratei dobânzii va depinde „de date și va urma abordarea întâlnire cu întâlnire”.

Mandatul principal al băncilor centrale este de a menține inflația sub control, iar unul dintre principalele instrumente de care dispun sunt ratele dobânzilor prin care pot face costul împrumutului – și, prin urmare, al cheltuielilor și al investițiilor – fie mai ieftin, fie mai scump pe măsură ce devine mai mult sau mai puțin. mai costisitoare pentru băncile comerciale să împrumute bani.

Există riscul ca o creștere a ratelor dobânzilor să conducă și la o creștere mai lentă, deoarece consumatorii și întreprinderile întârzie cheltuielile. Inflația în cele 19 țări din zona euro a atins un record de 9,1% luna trecută, condusă de o creștere a prețurilor la energie și, în special, la gaze.

„Incertitudinea rămâne ridicată”

Instituția de la Frankfurt, care încearcă să mențină inflația la aproximativ 2%, și-a revizuit semnificativ previziunile și se așteaptă acum ca inflația să ajungă în medie la 8,1% în acest an, înainte de a începe o scădere lentă și a se stabili la 5,5% în 2023 și 2,3% în 2024. Între timp, se așteaptă ca creșterea economică să fie lovită și să atingă 3,1% în 2022, 0,9% anul viitor și 1,9% anul următor.

„Încetinirea substanțială” este atribuită „prețurilor foarte mari ale energiei”, care au un impact asupra puterii de cumpărare într-un moment în care întreruperile lanțului de aprovizionare, deși se relaxează, încă „constrâng activitatea economică”.

Lagarde a subliniat, de asemenea, că inflația ridicată reduce cheltuielile și producția și că cererea globală slăbește, de asemenea, din cauza politicii monetare mai stricte la nivel mondial.

„Incertitudinea rămâne ridicată și încrederea scade brusc”, a mai subliniat fostul șef al Fondului Monetar Internațional, din cauza războiului din Ucraina și a posibilelor întreruperi ulterioare a aprovizionării cu energie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE